Ми у Facebook
23.06.2014, 09:05

Рівненські політики – про можливі дострокові вибори до Верховної та місцевих рад

Якщо завтра перевибори: думки рівненських депутатів міської та обласної ради, народні депутати України про можливість дострокових виборів.
Юрій ЗАПОРОЖЕЦЬ, депутат Рівненської міської ради:
– Я цілком підтримую проведення перевиборів. І готовий на них піти. Виходить так, що країна наша постійно буде когось обирати. Зараз головне, щоб вибори відбулися в законний та конституційний спосіб.
Державну політику країни визначають Верховна Рада України, Президент України та Кабінет Міністрів, який вони зададуть тон, то так і будемо працювати. Я вважаю, що якщо говорити про перезавантаження на місцях, то воно вже відбувається. Зупиняють цей процес на Донеччині, на Луганщині... Верховну Раду України потрібно переобрати негайно, бо вони не розглядають і не приймають закони, які потрібні для України.




Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО, депутат Рівненської міської ради:

– Перевибори до Верховної Ради потрібно провести 100%, бо ті депутати, які зараз там працюють, не відповідають потребам держави. Люди змінилися і їх сприйняття теж, то очевидно, що влада теж повинна пройти зміну. На мою думку, місцеві вибори не варто проводити разом із виборами до Верховної Ради, а розмежувати їх у часі. Повинен лишитися легітимний орган, який прийматиме рішення. У 2006 році ми мали ситуацію, коли водночас проходили двоє виборів, тоді місцеві вибори нівелюються. Оптимальне рішення — провести вибори до Верховної Ради восени, а до місцевих рад – вже на початку 2015 року.



Депутати Рівненської обласної ради знову зберуться на сесію


Анатолій ЮХИМЕНКО, депутат обласної ради, екс-перший заступник голови Рівненської ОДА:
– Дострокові вибори до Верховної Ради необхідно провести ще в цьому році. З такою ініціативою виступила Партія розвитку України, рівненську організацію якої нині розбудовую. Необхідність перевиборів підтримали делегати зі всіх областей країни на Національному форумі. Також ми наполягаємо, що прохідний бар’єр потрібно зменшити до 3 відсотків, аби до парламенту прийшли більше нових політичних сил. При цьому перевибори повинні відбутися за відкритими партійними списками. Люди мають бачити, кого обирають депутатом під брендом тієї чи іншої партії і як вони у Верховній Раді відстоюватимуть їхні інтереси.



Юрій БЛАГОДИР, народний депутат України:
– Я вважаю, що перевибори повинні відбутися на усіх рівнях. Але перед самими перевиборами потрібно все добре продумати та сформувати систему. Варто визначити критерії, хто саме може балотуватися, щоб комуністи знову не сиділи у депутатських кріслах.
По-перше, варто подумати як не допустити до влади комуністів та сепаратистів. По-друге, прорахувати як швидко можна провести ці перевибори. І найголовніше — як вибори пройдуть на Сході та у Криму.
Перезавантаження країни — це та думка, яку висловлює громада. Я думаю, що можна було б усім, хто зараз сидить у Верховній Раді взяти паузу на рік, дати попрацювати молодим. Я готовий на це піти, бо для мене бути депутатом — це не головна ціль. Дивує, що інколи ті, хто найбільше говорять про перевибори, хочуть просто знову бути обрані.



Люди Берташа шантажують Рівненську облраду? [+Фото]



Микола КУЧЕРУК, народний депутат України:


– Я готовий до перевиборів, вони повинні відбутися. Суспільство змінилося, запити людей теж змінилися і на фоні цього мають бути інші люди при владі. Я вважаю, що варто віддати більше місць молодим людям. Водночас до виборів потрібна підготовка, адже є моменти — Конституція та зміни до неї, децентралізація влади, повноваження на місцях.. Цей парламент готовий провести реформи, зокрема децентралізації, а чи готовий до цього буде наступний парламент, невідомо. Я підтримую, щоб на виборах були відкриті списки і люди знали, кого вони обирають. Крім того, треба визначити як Верховна Рада повинна працювати у перехідний період, щоб в будь-який момент могли зібратися і проголосувати за нагальні питання. Всі ці питання треба врахувати і провести вибори не заради виборів, а заради майбутнього держави.



Засідання Верховної ради 19 червня ОНЛАЙН [+Відео]


Валентин Королюк, народний депутат України

Я усвідомлюю, що суспільство вимагає повного очищення влади. Новий Президент, новий Кабінет Міністрів – і повинна бути нова Верховна Рада.
Верховна Рада повинна піти на дочасні вибори. Подібні шанси вже були змарновані у 1991-му та у 2005-му. Але, думаю, цього разу так не буде.
Безумовно, Верховна Рада повинна бути переобрана. Бажано – за зміненим виборчим законодавством. Щоб не повторилася ситуація 2012 року, коли опозиція отримала підтримку більшості суспільства, але у Верховній Раді сформувалася більшість «під Януковича». За якими правилами повинні пройти дочасні парламентські вибори – як на мене, це питання обговорення між депутатами та громадянським суспільством.

Вважаю, що виборче законодавство не повинне бути заручником політичної кон’юнктури, коли під кожні вибори приймається новий закон. Нинішній парламент разом із громадськими організаціями повинен напрацювати такий законодавчий механізм проведення виборів, який стане запорукою оновлення країни.



Віталій Чугунніков, голова Рівненського обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка», народний депутат України

- Сьогодні очевидно, що діючий Парламент не відображає суспільних настроїв українців. Окрім цього, в діючому Парламенті чимало людей, які несуть персональну відповідальність за трагічне вбивство людей на Майдані взимку, персонально голосували за диктаторські закони 16 січня, саботують необхідні заходи для проведення антитерористичної операції, а також тих, які публічно підтримували або й пропагували сепаратизм. Тому, думаю, цей Парламент має піти на дострокові вибори, щоб громадяни нашої країни могли дати оцінку діям таких депутатів. Скажу навіть більше, наша фракція ініціювала внесення до порядку денного постанови про саморозпуск Верховної ради України. В цій постанові ми звертаємося до Президента з проханням підписати указ про розпуск Парламенту. Адже згідно статті 5 Конституції України лише Президент має повноваження достроково припинити повноваження Верховної ради. Переконаний, що відповідальні політичні сили в парламенті підтримають нашу ініціативу. Окремо хотів би заспокоїти громадян, що указ про розпуск Парламенту не означає миттєве припинення повноважень Ради. Цей Парламент працюватиме до моменту присяги нового складу Верховної ради та ухвалюватиме потрібні державі закони. Зокрема й закон про вибори. Адже ми переконані, що вибори до нового Парламенту мають пройти за відкритими партійними списками. Це дозволить побороти політичну корупцію та «тушкування» представників мажоритарних округів.

Так само й щодо дострокових виборів місцевих рад. Сьогодні ми є свідками кулуарних домовленостей та фактичного блокування роботи ради. І це через те, що при зміні влади контрольована представниками старої влади більшість залишилася в раді. Тому власне для повного перезавантаження влади та для того, аби місцеві ради відповідали реаліям сьогодення та суспільним настроям в країні, я переконаний, нам потрібно провести й перевибори місцевих рад.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ