Як правильно підготувати посуд для консервування [+ПОРАДИ]
Всі банки і кришки добре вимийте харчовою содою або гірчичним порошком у досить гарячій воді. Після цього обдайте окропом. І починайте сам процес стерилізації. Я стерилізую посуд різними способами залежно від кількості та розміру банок.

Стерилізація над парою
Поставте на вогонь чайник. Після того, як вода закипить, знімить кришку і на її місце ставте банку отвором донизу. Залиште на 10-15 хвилин. Або візміть каструлю, на яку замість кришки поставте друшляк, а в нього банку. Простерилізовану банку не перевертаючи ставте на рушник. Але будьте уважні, такий спосіб досить небезпечний. Знімаючи банки, можна отримати опік парою.

Стерилізація окропом (кип’ятіння)
У каструлю налийте воду і помістіть банки, на дно покладіть тканину. Закрийте каструлю кришкою і ставте на газ. Коли вода закипить, витримайте банки у киплячий воді 15 хвилин. Банки виймайте відразу, не чекаючи вистигання води. У простерилізовані таким чином банки можна відразу закладати продукти для консервування.

Стерилізація у духовці
Поставте банки у духовку і нагрійте її до 150-160 градусів. Врахуйте, що сухі банки ставлять на решітку або лист (деко) отворами донизу, а мокрі навпаки. Стерилізуйте від 10 хвилин (0,5л банки) до 25 хвилин (3л банки). Після стерилізації дверцята відразу не відчиняйте - банки повинні вистигнути у духовці.

Стерилізація у мікрохвильовій печі
У банки налийте приблизно по 50 мл води і поставте у мікрохвильову піч на 1-3 хвилини. Якщо для ваших заготовок потрібні сухі банки, поставте поруч невелику ємність з водою. Якщо потрібно простерилізувати банку великого об'єму, покладіть її на бік, налийте трохи води і стерилізуйте, як і маленькі банки.

Стерилізація кришок
Кришки стерилізуйте обов’язково. Якщо обираєте металеві кришки, стежте за тим, щоб вони були з надійними гумовими кільцями. Не використовуйте торішні кришки, краще купіть нові. Ретельно вимийте кришки харчовою содою, а потім прокип'ятіть їх в каструлі. Металеві кришки стерилізуйте близько двох хвилин, а для пластикових достатньо 15-20 секунд. Після стерилізації не торкайтеся руками отвору банок, а консервацію заливайте або накладайте у гарячі банки. Кришки стерилізуйте безпосередньо перед закриванням консервації.
Якщо перевагу надаєте гвинтовим кришкам, то перш ніж закрити такою кришкою, накрийте банку чистим тонким поліетиленовим пакетом і тільки потім закручуйте кришку. Кришка щільно ляже і не пропустить всередину повітря. Залишки пакета обріжте ножицями.
Дотримуйтесь цих простих порад, і ваши заготовки надовго залишаться смачними та якісними!
Вдалого вам консервування!

На Рівненщині у Центрах Життєстійкості проходять великодні майстер-класи

Напередодні Великодня в Центрах Життєстійкості Рівненської області відбуваються майстер-класи, які об’єднують внутрішньо переміщених осіб та місцевих мешканців навколо українських традицій, спільної творчості та підготовки до свята.
переглядів: 202
У Рівному відкривають сезон у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка

Цього тижня у Рівному стартує новий сезон у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка.
переглядів: 205
Перевірений рецепт запашної паски у мультиварці: смачно та швидко

Така паска готується без зайвих клопотів, але смакує не гірше, ніж звичайна.
переглядів: 2447
На Острожчини відкрили меморіальну дошку загиблому Герою

У Хорівському ліцеї відбулася зворушлива та водночас знакова подія — урочисте відкриття меморіальної дошки на честь випускника закладу, захисника України Максима Кольцова, який героїчно загинув, боронячи рідну землю.
переглядів: 344
Рівненські ветерани повернулися з Франківська з медалями

Ветерани з Рівного вкотре довели, що сила духу і цілеспрямованість не мають меж. Дві команди з Рівненщини — «Стронг Ветеран Рівне» та «Неможливого не буває» — гідно представили область на змаганнях «Звитяга Нескорених», що відбулися в Івано-Франківську.
переглядів: 426