Ми у Facebook
03.08.2014, 16:01

Де і за скільки можна відпочити у Карпатах

Цього літа Карпати обіцяють створити серйозну конкуренцію морським курортам. Для Карпат настав зоряний час, у нинішній ситуації цей регіон вважається найспокійнішим. І за опитуваннями українців, багато з тих, хто запланував відпустку, поїдуть саме туди.
У червні напливу туристів там не спостерігалося, але вже в липні-серпні ситуація може змінитися: туроператори і власники приватних готелів говорять, що в другій половині червня турами в Карпати почали цікавитися активніше. Відзначають, що дещо змінилася і географія туристів. Крім киян, цього року відпочити приїжджає також багато жителів Одеси, Херсона і східних областей. Більшість туристів бажають селитися в приватній садибі або в невеликих базах відпочинку і звідти ходити в піші походи по околицях або оздоровлюватися в санаторіях.

Дорогі готелі попитом не користуються. У них приїжджають хіба що на вихідні. Що стосується цінової політики карпатських курортів в цілому, то більшість готелів, пансіонатів, приватних котеджів ціни на свої послуги не піднімали. Виняток — санаторії, вартість послуг у яких збільшилася на 5-10%.

Кожен другий українець планує скоротити витрати на відпочинок цього літа

БУКОВЕЛЬ І ЯРЕМЧЕ: ВІДПОЧИНОК ДЛЯ ЗАМОЖНИХ



Найбільш дорогі курорти Прикарпаття — Буковель та Яремче. Саме тут зосереджена найбільша кількість чотирьох -, п’ятизіркових готелів і дорогих баз відпочинку. Проживання в них коштує 250-450 грн. на добу з людини (з сніданками або напівпансіон).

Правда, є і готелі поскромніше — від 60 грн. з людини в номері економ, без сніданків. Проживання в приватному котеджі з вигодами коштує 100-200 грн. з людини.

Ціни на харчування в ресторанах на цих курортах схожі з київськими: сніданок — близько 40 грн., обід або вечеря — мінімум 100-120 грн.. Однак, «старожили» курортів здають секрет: якщо відійти від центру того ж Яремче до водоспаду «Пробій» та ринку народних ремісників, поїсти можна набагато дешевше. У місцевих колибах ціна основної страви — 20-30 грн., тоді як в ресторанах Яремче — в середньому 50. Ті, хто проживає в приватних садибах, можуть або готувати самі, або домовитися про харчування з господарями, які пропонують забезпечити триразовий стіл за 100-150 грн. на добу на людину. У дорогих готелях у вартість номера входить також відвідування саун, басейнів та тренажерного залу. У приватників в плату зазвичай включені Wi-Fi, трансфер з вокзалу, користування мангалами і автостоянкою.

Відпочинок на Шацьких озерах: як знайти житло, ціни та розваги

ТАТАРІВ, МИКУЛИЧИН, ВОРОХТА: МАЛЬОВНИЧІ ОКОЛИЦІ



У населених пунктах Татарів, Поляниця, Микуличин, Ворохта, Яблуниця (Івано-Франківська область, Яремчанський район) мінімальна ціна проживання у приватному готелі складає 35 грн. з людини, причому це в номері зі зручностями і навіть супутниковим ТБ. Номер люкс з джакузі в готелі такого ж класу буде коштувати вже 250 грн. з людини. Приватний котедж на 6-9 осіб — 500 грн. за весь котедж. Є, правда, і котеджі на шість осіб по 2-3 тис. грн. на добу. Але за цю суму господарі пропонують вже не просто проживання в номерах, а ще й користування басейном, сауною, солярієм і купелями на травах.

Що стосується харчування, то більшість приватних садиб пропонують своїм гостям готувати самостійно на окремих кухнях. Крім того, як розповів місцевий житель, при бажанні в будь-якому селі можна купити молоко — в середньому 20 грн./л, сир — 15 грн./кг, буц (аналог бринзи) — 35 грн./кг. Також в місцевих лісах багато ягід: суниці, чорниці, брусниці, малини.

У готелях сніданок обійдеться туристам в 40-45 грн. з людини, а обід може дотягнути і до 100 грн., але за цю ціну, за словами бувалих, вам запропонують справжні шедеври карпатської кухні і, звичайно ж, домашнє карпатське вино. Їдуть в ці села за гуцульським колоритом і мальовничими прогулянками (пішими, на конях або квадроциклах) по горах, до водоспадів, старовинним церквам.

Мандруємо Рівненщиною: відпочинок, оздоровлення та паломництво



ТРУСКАВЕЦЬ, МОРШИН, СХІДНИЦЯ: ЦІЛЮЩА ВОДА




У знамениті санаторії Львівській області — Трускавець, Моршин, Східниця — їдуть за лікуванням мінеральною водою (на кожному курорті — кілька джерел з різними видами вод, найвідоміша з яких, «Нафтуся», лікує хвороби ШКТ). Більшість гостей прибуває сюди за путівками. Добове проживання з лікувальними процедурами, прийомом мінеральних вод та триразовим харчуванням в одному з недорогих санаторіїв Трускавця («Алмаз», «Кристал», «Каштан», «Весна», «Рубін») обійдеться від 265 грн.. А за п’ятизірковий готель Rixos Hotel Prikarpatye доведеться викласти від 1300 грн./чол. за стандартний номер і 4500 грн./чол. — за проживання в панорамному люксі. У ціну входять триразове харчування, базове курортне лікування та відвідування спа-центру.

Пристойний номер у трускавецькому готелі-санаторії середнього рівня, наприклад «Женеві», з сніданком, лікуванням та відвідуванням SPA-центру обійдеться приблизно в 700 грн./добу. Набагато дешевше коштує проживання в приватних пансіонатах. Наприклад, в «Електроні» можна оселитися в номері вартістю від 85 грн. з людини. Ще в 70 грн. обійдеться триразове харчування в їдальні сусіднього пансіонату. При цьому медичне обслуговування відпочиваючим надається на базі санаторію «Дніпро» (курсівка — 150-200 грн./день). Ще дешевше проживання в приватному секторі — від 60 грн./чол. за кімнату без зручностей. У Моршині проживання, триразове дієтичне харчування та лікування обійдеться в 280-470 грн./добу з людини. Проживання в приватному пансіонаті — від 140 грн. без харчування.

Поїсти можна в їдальнях санаторіїв, готелів, кафе. Вартість триразового харчування — від 60 грн. Якщо оселитеся в приватному секторі, то можна оплатити в санаторії ті процедури, які забажаєте. Головне — пити воду, а це можна робити безкоштовно. Ще можна купити курсівку — 120 грн./день (входять консультації лікарів, обстеження, душ Шарко, ароматерапія та інші процедури). У Східниці бажаючі підлікуватися можуть оселитися або в санаторіях, у яких проживання, триразове харчування та лікування обійдеться в 300-500 грн./добу з людини, або в приватному секторі — від 50 грн. із зручностями на поверсі, і від 100 грн. — з вигодами в номері.

БЕРЕГОВО, СОЛОТВИНО, СВАЛЯВА: ТЕРМИ І СІЛЬ



Закарпатська область теж пропонує безліч варіантів оздоровлення. Наприклад, місто Берегово відоме своїми термальними джерелами (купання в них допомагає при гіпертонії, хворобах опорно-рухового апарату). Найбільший термальний 50-метровий басейн (температура води — близько +36 градусів) розташувався під відкритим небом на території бази «Закарпаття», критий басейн поменше — в ОК«Жайворонок».

Вартість відвідування басейнів — 30 грн. на годину, або 120 грн./день. В останньому випадку у вартість входять також парасолька і лежак. Жити в Берегово можна як у готелях біля басейнів, так і в приватному секторі. Вартість проживання в готелях стартує від 125 грн. з людини без харчування. Кімнату в приватному будинку або квартиру в місті можна зняти за ціною від 50 грн. на добу з людини без харчування. Середня ціна страви в місті — 50 грн.. Завсідники Берегово рекомендують також спробувати місцеві вина.

Популярний в Закарпатті також бальнеологічний курорт Солотвино, розташований поруч зі знаменитими солоними озерами (купання в них дуже допомагає при псоріазі, радикуліті, ревматизмі) і не менше знаменитими соляними шахтами (у них добре спускатися тим, хто має проблеми з легенями).

Вартість проживання в міні-готелі в місті — 70-150 грн. з людини без харчування, триразове харчування у виконанні господарів коштує від 50 грн./день. Виноградів відомий своїми мінеральними джерелами і термальними водами. На його території знаходиться один з найбільш відомих санаторіїв Закарпаття «Теплиця». Вартість проживання, харчування та лікування в санаторії стартує від 550 грн. з людини. Є в місті оздоровчі установи і дешевше, вартість проживання там від 145 грн. з людини без харчування та лікування. Поїсти в ресторані санаторію можна в середньому за 40 грн..

На популярному курорті Свалява відпочинок, харчування та лікування в санаторії («Поляна», «Сонячне Закарпаття», «Квітка Полонини») коштуватиме приблизно 370 грн. на добу з людини. Проживання в приватному секторі обійдеться мінімум в 70 грн. на добу без лікування і харчування. Курорт знаменитий своїми джерелами лужно-вуглекислих вод типу «Боржомі», які придатні як для ванн, так і для пиття. Лікують дуже широкий спектр хвороб — від проблем з ШКТ до променевої хвороби.


Екстремальний водний відпочинок на Рівненщині


УЖГОРОД І МУКАЧЕВО: ЕКСКУРСІЙНИЙ ВІДПОЧИНОК



Ужгород і Мукачево пропонують туристам в першу чергу екскурсійний відпочинок. Найпопулярніші екскурсійні маршрути в цих краях: замки в Ужгороді, Мукачеві, с.Чинадієво, замок тамплієрів та винні льохи в с. Середнє (вхід в замки — 10-15 грн., дегустація — 45-50 грн.). Крім того, туристів приваблює водоспад Скакало біля Чинадієво, а також порівняно новий Національний природний парк «Зачарований край» в Іршавському районі. Його територія — понад 6 тис. га, і все це — безкраї ліси і гори.

Однокімнатну квартиру в Ужгороді та Мукачеві можна зняти за ціною від 100 грн./доба, оселитися в готелях — в середньому 200-300 грн./добу на людину. Поїсти в місцевих кафе — від 40 грн.. Однак, хвалену закарпатську кухню знайти в міських ресторанах не так-то й просто, тому перед поїздкою бажано точно дізнатися, де готують традиційні страви, інакше доведеться задовольнятися їжею зразка радянських їдалень. В Ужгороді та Мукачеві також багато кав’ярень.

До слова, багато туристів, які вирушають досліджувати історичні пам’ятки у містах, воліють селитися на базах відпочинку в довколишніх селах, наприклад, в тому ж Чинадієво. Вартість проживання в них — від 200 грн. з людини з сніданком. Комплексний обід — 50-70 грн.. Також там починають з’являтися еко-центри, в яких пропонують вегетаріанську їжу і агротуризм (можна покосити траву, подоїти корову — загалом, відчути себе селянином).

ПІШІ ПОХОДИ ДЛЯ ВИТРИВАЛИХ



Звичайно ж, найпривабливіше в Карпатах — це самі гори, а тому багато хто воліє відпочинку в санаторіях і приватних садибах життя в наметах і піші походи. Для таких туристів турфірми пропонують маршрути «під ключ». Вони можуть бути різними за протяжністю, складності та вартості.

Так, триденний похід по найвищим вершинам Карпат — Петрос і Говерлі — обійдеться в 700 грн.. Шестиденний похід по самій дикій частини українських Карпат — Горганами — 1200 грн.. У вартість походів зазвичай включені триразове харчування та послуги провідника. Додатково оплачується оренда спорядження, якщо немає свого (наприклад, намет — від 25 грн./доба), а також трансфер до початкової точки маршруту. Проте пам’ятайте, Карпати не тільки мальовничі, але і приховують в собі небезпеку для неорганізованих і самовпевнених туристів. Особливо багато несподіванок підстерігає мандрівників на Чорногорі: шквальні вітри з мокрим снігом серед літа, 0 градусів навіть вдень. Тому обов’язково взяти з собою накидку від дощу, вітрозахисну куртку, теплий светр і головний убір.

РОДЗИНКА: У САДИБАХ ЛІКУЮТЬ У ВУЛИКАХ ТА НАВЧАЮТЬ СТРІЛЬБІ

Крім традиційних розваг — походи в гори, збирання ягід, катання на конях — господарі карпатських садиб пропонують своїм гостям і різного роду родзинки дозвілля. Наприклад, в садибі «Сакура» в Яремче відпочиваючі можуть пройти вуликотерапію (лікування у спеціальних кабінах над вуликами з бджолами), на еко-курорті «Хутір тихий» у Чернівецькій області — навчитися метати ніж, стріляти з лука та пневматичної зброї, а в мілітарі — садибі Grun Hof в с. Гукливий на Закарпатті покажуть, як готувати бограч-гуляш, бойківську поливку і кабанчика на грилі.

ВЛІТКУ ПРОЙДЕ БЛИЗЬКО 20 ФЕСТИВАЛІВ


Традиційно влітку на Західній Україні проходить безліч оригінальних фестивалів (більше 20): музичних, кулінарних, ремесел і народної творчості. Так, 25-26 червня в Ужгороді заплановано фестиваль ковалів і ремісників «Гамора», 6 липня там же відбудеться творчий фест «ПораБуло» (тут і музика, і кіно, і майстер-класи). Того ж дня у закарпатському селі Стужиця відбудеться фестиваль Великоберезнянського сиру «Молочна ріка», а в селі Косонь 8 серпня — Фестиваль півня (пригощатимуть оригінальними стравами з цього птаха).

ЯК ДОЇХАТИ: ВАРТІСТЬ ПОЇЗДКИ В КАРПАТИ — ВІД 125 ГРН.

Дістатися до курортних зон українських Карпат можна, скориставшись регулярними поїздами з Києва в Івано-Франківськ (купе — 200 грн., плацкарт — 110 грн.), Ужгород (купе — 210 грн., плацкарт — 120 грн.) або Львів (купе — 250 грн., плацкарт — 134 грн.). Звідти — автобусами або маршрутними таксі безпосередньо до курортів. Вартість проїзду в маршрутках становить від 15 до 60 грн. — залежно від відстані. Найдорожчий проїзд — з Ужгорода до Солотвино, найдешевший — з Івано-Франківська до Яремче.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ