Ми у Facebook
07.08.2014, 11:41

Будівництво на пагорбі Слави заборонили до 2016 року

Суд визнав законною заборону будівництва на пагорбі Слави до 2016 року та закрив справу.
4 серпня Рівненський окружний адміністративний суд прийняв ухвалу, в якій зазначив про законність рішень Рівненської міської ради від 15.05.2014 року №3970 «Про заборону структурам Виконавчого комітету Рівненської міської ради надавати вихідні дані на будівництво об'єктів нерухомого майна в зоні природних ландшафтів, обмеженої вулицями Київська і Костромська (парк Дружби) для розробки проектів» та від 15.05.2014 року №3971 «Про впровадження мораторію на забудову зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Київська і Костромська (парк Дружби)». Про це повідомили у прес-службу Рівненської обласної ради.

Рівненська обласна рада, реагуючи на численні звернення громадськості, пред’явила позов до Рівненської міської ради, у якому просила суд підтвердити законність заборони будівництва на пагорбі Слави у місті Рівному. Свої вимоги обласна рада обґрунтувала, посилаючись на практику Європейського Суду з прав людини, яка передбачає можливість заборони будівництва для захисту суспільних інтересів.

Разом з тим, під час розгляду позову стало відомо, що 17 липня 2014 року Вищий господарський суд України розірвав договір оренди земельної ділянки між Рівненською міською радою та ППФ «Офіс-Дизайн», а тому обласна рада не наполягала на подальшому розгляді справи.

Скандальне будівництво на пагорбі Слави у Рівному: підсумки суду

Адміністративний суд, закриваючи справу, проаналізував докази Рівненської обласної ради та визнав їх обґрунтованими.

Зокрема, в ухвалі суду зазначено:
«Суд звертає увагу, що в межах розгляду позову обласної ради суспільний інтерес, спрямований проти забудови зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Київська і Костромська (парк Дружби)у м. Рівному, дійсно мав місце. Вказані обставини, окрім того, що стали загальновідомими, це підтверджується наданими позивачем до матеріалів справи витягами з інформаційних повідомлень засобів масової інформації, постійними акціями протестів громадян та громадських активістів. Зокрема, 5 травня 2014 року громадськість провела акцію протесту проти забудови у парковій зоні на пагорбі Слави, що супроводжувалось знесенням частини суцільного металевого огородження. 23 травня 2014 року громадяни зібралися в зоні забудови та розібрали увесь металевий паркан. Також, 10 липня 2014 року мешканці влаштували мітинг проти забудови пагорбу Слави, протестуючи проти дій однієї із фірм, яка в Рівненському міському суді оскаржувала рішення Рівненської міської ради від 15.05.2014 року №3970 та №3971.

Відтак, суд звертає увагу, що прийняття Рівненською міською радою вказаних рішень є виправданим втручанням у право власності, оскільки здійснене з метою захисту інтересів суспільства. При цьому Рівненська міська рада як орган місцевого самоврядування, який здійснює право територіальної громади – жителів міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України…, володіє широкою сферою розсуду щодо такого втручання, оскільки як представник громади найбільше володіє інформацією щодо її потреб.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Незаконне будівництво на холмі Слави у Рівному

Вирішуючи питання, чи було дотримано справедливий баланс між вимогами інтересів суспільства і необхідними умовами захисту основних прав людини (в даній ситуації – прав орендарів), на думку суду, необхідно виходити із того, чи буде можливим реалізувати в майбутньому як інтереси орендаря, так й інтереси суспільства. У зв’язку з цим суд зазначає, що такий баланс порушено не було, оскільки забудовник не позбавлений можливості в майбутньому отримати в оренду та (або) викупити земельну ділянку для цілей будівництва в іншій частині міста Рівного, в той час, як при забудові парку Дружби (зони природних ландшафтів) громадськість назавжди втратила б можливість для його використання.

Отже, Рівненська міська рада мала обґрунтовані підстави та повноваження прийняти рішення від 15.05.2014 року №3970 «Про заборону структурам Виконавчого комітету Рівненської міської ради надавати вихідні дані на будівництво об'єктів нерухомого майна в зоні природних ландшафтів, обмеженої вулицями Київська і Костромська (парк Дружби) для розробки проектів» та від 15.05.2014 року №3971 «Про впровадження мораторію на забудову зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Київська і Костромська (парк Дружби)», цим самим втрутитися у здійснення права власності, що було необхідним в інтересах суспільства, зберігаючи справедливий баланс між вимогами інтересів суспільства і необхідними умовами захисту основних прав людини».





На правах реклами