Ми у Facebook
09.08.2014, 16:13

Рівне: намети на майдані Незалежності прибрати не вдалося [+Фото]

Їх захищали «Правий сектор», люстраційний комітет та жіноча сотня.
Запланована на 19.00 8 серпня акція з очистки майдану Незалежності, яку ініціював центр волонтерів «Допомога армії-Рівне», не вдалася. Ініціатори прийшли з наміром мирно поговорити та переконати власників наметів самим прибрати їх з центральної площі міста. Втім, господарі чекали на активістів, серйозно підготувавшись: прийшли хлопці з «Правого сектора», жіноча сотня та люстраційний комітет. Кілька «правих», на вигляд яким не більше 18-ти, одягли на обличчя балаклави, вочевидь, готуючись до бійки. Один із представників нинішніх «майданівців» мав бронежилет та гумовий кийок. Прийшли на акцію і правоохоронці.

ФОТО: Жива скульптура героя Небесної Сотні

Переконати нинішніх рівненських «майданівців» прибрати намети намагалися одні із засновників рівненського Майдану Зураб Кантарія та Андрій Логащук. Хлопці аргументували, що військові намети у центрі міста — вже не на часі. Вони погоджувалися із нинішніми «майданівцями», що далеко не всі вимоги Майдану виконані, проте додавали, що ці намети нічого не вирішать. Активісти намагалися переконати людей, які сьогодні живуть на центральній площі міста, що боротися за свої права вже потрібно іншим способом, цивілізованим. Додавали, що вони не бачили, аби за останні місяці стояння наметів на майдані Рівного їх мешканці вирішили якусь проблему чи запропонували щось корисне.

— Навіть воду з-під квітів біля портретів загиблих героїв ніхто не змінює, — обурювався Сергій Кондачук, командир здолбунівської сотні самооборони. — Виникає логічне запитання: що роблять ті, хто зараз у цих наметах?

В Україні буде Орден Героїв Небесної Сотні

Окрім того, засновники рівненського Майдану зазначають, що більшість із цих людей, які називають себе майданівцями, вони не знають, бо під час зимової революції їх, вочевидь, не було.

У прихильників наметів у центрі Рівного найсильнішим аргументом було запитання: «А кому і чим ці намети заважають?». «Майданівці» зазначали, що вони продовжують боротися за вимоги Майдану, а великий намет їм був потрібний для зберігання продуктів для військових. При чому на зауваження, що є у Рівному організовані склади, куди зносять волонтерську допомогу, одна з мешканок намету кричала, що коли вони просили надати їм склад, його не надали, а іншим волонтерам вона не довіряє, бо впевнена, що вони продають принесену допомогу. На зауваження, що у наметі — не найкращі умови для зберігання продуктів і що такою допомогою можна потруїти солдатів, дівчина сказала, що у них лише картопля на піддонах, проте у кутку стояли і банки з салом.



Анатолій Полюхович, бізнесмен із Зарічного, який поставив цього тижня військовий намет у центрі Рівного, зазначив, що «трофей із Маріїнського парку» не прибиратиме. На його думку, громадська активність у Рівному значно занепала, тож він приїхав її піднімати. Минулої неділі «майданівці» провели Віче, присутні на якому погодили встановлення цього намету, що також додавало «мешканцям центру» аргументів для їхньої позиції.

Рівняни пишуть вірші про трагічні події в Україні

— Військові наметів не потребують, — додав пан Полюхович, коли волонтери просили його передати намет в зону АТО. — Жоден командир про таку річ не просив. А якщо треба буде, то ми знайдемо солдатам намети. А цей дірявий.

Після годинної суперечки активісти розійшлися.

- Силою я прибирати цей намет не буду, — додав Зураб Кантарія наприкінці непродуктивного діалогу. — Буду приходити сюди щодня і переконувати, щоб вони самі зняли намет. Але бійки нам ні для чого.

До слова, про сам намет. Всередині — щось схоже на ліжко, багато пустих коробок та бочка з-під луцького квасу. За словами Анатолія Полюховича, намет ще не готовий і його збираються офіційно відкривати на днях.

Джерело: rivnepost.rv.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

16.09, 20:45 На 87-му році життя пішов у вічність видатний дитячий хірург-уролог Федір Поліщук

16.09, 20:08 У Рівному під час виклику про домашнє насильство поліція вилучила у чоловіка наркотики

16.09, 19:24 На Рівненщині через несправність очисних споруд забруднено річку Стир

16.09, 19:06 Фейкові листи від імені ДСНС про ракетний обстріл Рівненської АЕС

16.09, 18:32 Рівненські фристайлісти здобули золото та бронзу на міжнародному турнірі

16.09, 18:03 Житель Рівненського району проведе два місяці у СІЗО за підозрою у зґвалтуванні односельця

16.09, 17:40 Мобільні бригади медиків вакцинують працівників установ Рівного на робочих місцях

16.09, 17:05 На Рівненщині стартує новий сезон всеукраїнського проєкту «Шкільні ліги»

16.09, 16:41 «Рівнетеплоенерго» розпочало заповнення тепломереж водою

16.09, 16:08 Пацієнти з COVID-19 можуть дистанційно оформити лікарняний