Ми у Facebook
20.08.2014, 21:18

Як правильно збирати урожай овочів [+ПОРАДИ]

Нерідко буває, що овочі після збору втрачають свій привабливий вигляд, швидко псуються. Це пов’язано з недотриманням правил збору. Тут є свої секрети. Збираючи урожай обов’язково враховуйте час збору овочів, стиглість подів, вологість повітря.
Збирайте овочі вранці. Нічого не збирайте вдень. Ввечері можна збирати тільки листові культури. Зібрані у спеку плоди швидко втрачають свій зовнішній вигляд та мають гірші смакові якості. Виняток становить салат, який можна зрізати безпосередньо перед вживанням.

Збирайте овочі тільки у суху погоду. Овочі, зібрані у дощову погоду, гірше зберігаються. Плоди стають водянисті та несмачні. Кількість мінеральних речовин і вітамінів в них зменшується.

Не чекайте повної стиглості плодів. Збирайте овочі коли вони майже дозрілі (за 2-3 дні до повної зрілості). Це продовжить строки зберігання плодів. Зовсім стиглими можна збирати овочі, які відразу використовують в їжу.



І ще кілька порад з досвіду збору овочів:

Збираючи огірки орієнтуйтесь на товщину шкірки та розмір плодів. Збирайте плоди частіше, краще щодня. Огірки відламуйте, а не відривайте, щоб не пошкодити стебла рослин.

Помідори знімайте бурими або рожевими. Зберігайте у сухому приміщенні. Покладіть у коробку і закрийте тканиною. У помідорах, що дозрівають таким чином, збільшується кількість поживних речовин і покращуються смакові якості плодів.

Перець збирайте, коли плоди ще зелені або тільки почали змінювати колір. До речі, перець, так як і помідори, добре дозріває в штучних умовах (у сухому світлому приміщенні).

Кабачки зрізуйте ножем, залишаючи невелику плодоніжку. Для зимового збереження залишайте плоди середнього розміру. Великі плоди використовуйте для приготування ікри.



Моркву і буряк викопуйте з попередньо розпушеного грунту. Не залишайте повністю дозрілі коренеплоди у грунті: вони можуть потріскатись, а в дощову погоду загнити. Після збору обовязково зріжте листя і зберігайте коренеплоди в піску у прохолодному місці.

Сподіваюсь, що тепер ви зберете овочі за всіма правилами.

Вдалого вам урожаю!





На правах реклами