Ми у Facebook
03.09.2014, 13:36

Що треба знати про порядок сплати військового збору та оподаткування відсотків за депозитами

Під час «гарячої лінії», яка відбулась цього тижня в ДПІ у м.Рівному, на запитання платників податків відповідав заступник начальника податкової інспекції Валентин Герман.
Пропонуємо вашій увазі найактуальніші питання, з якими зверталися платники.

Чи утримується військовий збір із сум відпускних?

Відповідно до Податкового кодексу об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами.

Отже, доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки, оподатковуються військовим збором.

Який термін перерахування до бюджету утриманого військового збору?

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст.168 Податкового кодексу, тобто аналогічно податку на доходи фізичних осіб. Отже, при кожній виплаті доходів, які є об’єктом оподаткування військовим збором, необхідно перераховувати в бюджет суми утриманого військового збору.

До уваги роботодавців: терміни виплати заробітної плати

Чи повинні підприємці сплачувати військовий податок?

Роботодавець, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати військовий збір із суми такого доходу за його рахунок. Якщо у підприємця є наймані особи, яким виплачуються зазначені доходи, то збір необхідно утримувати та сплачувати до бюджету. Якщо підприємець працює одноосібно – збір не стягується.

За якою ставкою оподатковуються проценти з депозиту в банку?

Починаючи з 1 серпня 2014 р. доходи у вигляді процентів оподатковуються за ставкою 15%. Податковим агентом в даному випадку виступає банківська установа, яка самостійно стягує та перераховує до бюджету суми податку на доходи фізичних осіб під час кожної виплати такого доходу фізичній особі.

У мене троє дітей, дружина не працює. Я хочу отримати соціальну пільгу до зарплати. Розясніть, будь-ласка, чи передбачена форма довідки – підтвердження про те, що моя дружина не користується правом на податкову соціальну пільгу?

Окремої форми заяви або довідки – підтвердження того, що чоловік або дружина не користується податковою соціальною пільгою, або правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей для застосування податкової соціальної пільги нормами Податкового кодексу України чи іншими нормативно-правовими актами не передбачено. Відомості про це відображаються у довільній заяві, яка надається платником податку роботодавцю на застосування податкової соціальної пільги.

Військовим збором оподатковуються всі доходи, нараховані після 3 серпня

Чи включається до складу доходів фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування дебіторська заборгованість, що не списана при припиненні підприємницької діяльності?

Якщо фізична особа-підприємець після закінчення процедури припинення підприємницької діяльності отримує дебіторську заборгованість або йому кредитори анулюють свої вимоги, то уся сума будь-якої заборгованості підлягає оподаткуванню за загальними правилами, встановленими розділом IV Податкового кодексу для платників податку – фізичних осіб, що не є суб’єктами підприємницької діяльності.

При цьому, суб’єкти господарювання, які відповідно до норм Податкового кодексу відносяться до податкових агентів, при виплаті доходів фізичній особі повинні нарахувати та утримати податок з доходів фізичних осіб.

Я – приватний підприємець, звіт про суми нарахованого єдиного соціального внеску за найманого працівника подав після граничного терміну. Яка передбачена за таке порушення відповідальність?

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У випадку вчинення повторно за рік таких дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Військовий збір: у запитаннях та відповідях

В який термін платнику єдиного податку потрібно подати до податкової інспекції заяву на щорічну відпустку?

Відповідно до п.295.5 ст.295 Податкового кодексу платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки.

Окремого терміну подання до фіскального органу заяви щодо періоду щорічної відпустки та форми даної заяви нормами Кодексу не передбачено.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ