Ми у Facebook
08.09.2014, 11:12

Як виконують умови перемир’я, підписаного у Мінську

За домовленостями, які відублися у Мінську, українська та російська сторони негайно мають припинити вогонь та забезпечити мотіноринг подій зі сторони ОБСЄ. Вже відбувається звільнення українських військовополонених.
У неділю, 7 вересня, опублікований протокол, підписаний тристоронньою контактною групою представників України, РФ та ОБСЄ за результатами «мінської зустрічі». Його резолютивна частина спрямована на імплементацію мирного плану Президента України та ініціатив президента РФ. Згідно з домовленостями у Мінську, сторони негайно мають припинити вогонь у двосторонньому порядку та забезпечити моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї.

Сторони забезпечують постійно діючий моніторинг на українсько-російському кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України і РФ. Сторони зобов'язалися «вивести незаконні збройні формування, а також бойовиків і найманців з території України». Обидві сторони зобов'язуються невідкладно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.


Дорожная карта переселенца из зоны АТО: что брать с собой в дорогу и как выехать


Україна вже розпочала роботу зі звільнення заручників та осіб, утримуваних незаконно. Служба безпеки України поки уточнює бази даних осіб, які пропали безвісти або перебувають у терористів. Міжвідомчий Центр, який займається цією проблемою, працює спільно з волонтерами, громадськими активістами, незалежними журналістами.



У неділю, 7 вересня, в Дніпропетровськ з Донецька пізно вночі привезли 15 звільнених з полону українських солдат: двоє з них поранені.



Серед звільнених - семеро військовослужбовців з 51-ї бригади, один - із 93-ї бригади, шестеро - з 40-го батальйону територіальної оборони і один з батальйону «Світязь».





На правах реклами