Ми у Facebook
16.09.2014, 10:33

Сьогодні, 16 вересня, 14-та річниця зникнення Георгія Гонгадзе

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у злочині трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС.
16 вересня 2000 року. Зник журналіст Георгій Гонгадзе – засновник інтернет-видання "Українська правда" і відомий критик Леоніда Кучми. Гонгадзе почав публікувати матеріали, що стосуються тодішнього президента Кучми, починаючи з квітня 2000-го року. У своїх статтях Георгій викривав верхівку влади у зв'язках з організованою злочинністю і оприлюднив численні корупційні схеми, в яких був задіяний президент.

Стежити за журналістом почали влітку 2000-ного року. Гонгадзе всюди супроводжував автомобіль "Жигулі", з якого майже неприховано вели відео- та фотозйомку. Незважаючи на численні звернення в прокуратуру, правоохоронці відмовилися розслідувати справу і захистити журналіста.

16 вересня близько 11 години вечора Гонгадзе вийшов з роботи і пропав. 2 листопада в лісі біля Таращі було знайдено обезголовлений труп. Дружина і друзі впізнали у ньому Георгія. А 28 листопада, через два місяці після зникнення Гонгадзе, Олександр Мороз оприлюднив так звані плівки Мельниченка.

Із записів, таємно зроблених майором СБУ в кабінеті Леоніда Кучми, громадськість дізналася, що президент вимагав від свого найближчого оточення позбутися надокучливого журналіста. Підозра в організації вбивства одразу ж впала на тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, главу СБУ Леоніда Деркача та керівника адміністрації президента Володимира Литвина.

Розслідування вбивства Гонгадзе тривало довгі 13 років.
Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у злочині трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У 2009-му було затримано одного з виконавців убивства – генерала Пукача. Його в 2013-му визнали винним та засудили до довічного увязнення. Під час оголошення вироку Пукач заявив – Гонгадзе він убив на замовлення Кучми, Литвина та Кравченка. Останній покінчив життя самогубством за загадкових обставин у 2005-му році, Кучма та Литвин і досі перебувають на волі. Кримінальні справи проти них закрито.

Патріарх Філарет: «Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо»

Сьогодні, 16 вересня, у день пам'яті Георгія Гонгадзе відбудеться всеукраїнська акція пам'яті загиблих та постраждалих журналістів, Про це повідомляє Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ).

Починаючи з 2005 року, 16 вересня, у день зникнення Георгія Гонгадзе, громадськість щорічно організовує мітинги, де вшановує пам'ять всіх загиблих журналістів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ