Ми у Facebook
27.09.2014, 09:36

Встановлення випробування при прийнятті на роботу [РОЗ'ЯСНЕННЯ]

Правові відносини, пов’язані із встановленням працівнику випробування при прийнятті на роботу, врегульовані Кодексом законів про працю України (далі-КЗпП).
Відповідно до ст. 26 КЗпП при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Законодавством України визначено перелік осіб, яким не встановлюється випробування, зокрема:
- особам, які не досягли вісімнадцяти років;
- молодим робітникам і спеціалістам після закінчення професійних навчально-виховних закладів та вищих навчальних закладів;
- особам, звільненим у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;
- інвалідам, направленим на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
- при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках якщо це передбачено законодавством.

Нове у призначенні житлових субсидій з 1 жовтня 2014 року

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців (ч.1 ст. 27 КЗпП).

При прийнятті на роботу робітників строк випробування не може перевищувати одного місяця. При визначенні поняття «робітник» варто керуватися положеннями Класифікатора професій ДК 003:2010.

Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Встановлення лічильників тепла в квартирі

Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що втратив випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

У період випробування на працівника поширюються всі вимоги і гарантії законодавства про працю, передбачені для працівників підприємства, у тому числі з оплати праці.

Як правильно встановити лічильник води в квартирі?

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ