Ми у Facebook
05.11.2014, 10:04

На Сарненщині найактивніше звільняються від російського ярма

У Сарненському районі ще у 2012 році почали відмовлятися від природного газу. На сьогодні в Сарненському районі найактивніше відбувається перехід на тверде паливо.
Опалення твердим паливом набагато вигідніше ніж використання пиродного газу, адже - це більше робочих місць. І кошти залишаються на території області, адже котли Рівненського виробництва та й сировину купують теж н території Рівненщини.

У селищі Степань Сарненського району котельня на альтернативному виді палива обігріває школу, дитячий садок, лікарню та будинок пристарілих. Поки не має морозів, забезпечує теплом чотири об’єкти населеного пункту лише один котел, який працює на дровах та торфобрикетах.



«Це котел рівненського виробництва «Буран». Загалом працюватиме три котли, 2 основних, які вже встановлені, та один резервний. Експлуатувати цю котельню можна при морозах мінус 30 градусів. Тепер ми на 100 відсотків відмовилися від газу», - зазначив в.о. голови Сарненської РДА Ярослав Яковчук.

Перейшли на твердопаливні котли й в одній з найбільших лікарень області - Сарненській ЦРЛ. Сьогодні тут лікується 428 пацієнтів.

«На цей проект ми витратили 963 тисячі гривень. Раніше ми рахували, що на рік на опалення газом нам потрібно більше 2 мільйонів гривень. То тепер з новими твердопаливними котлами нам вистачить й одного мільйону. Дрова закуповуємо у місцевих лісгоспів», - розповів головний лікар Сарненської ЦРЛ Ярослав Романюк.

Дерев’яні колоди перед відправкою до печі готують працівники котельні лікарні. У зміні, яка триває 12 годин, їх двоє. «Для обслуговування котельні на твердому паливі потрібно більше людей, ніж для котельні на газу, яку обслуговувала одна людина за зміну. На газі було легше, бо є різниця що кнопку нажати, а що поліна піднімати та закидати. Робота важка, але це нові робочі місця», - впевнений працівник котельні з 19-річним стажем Павло Скоблюк.



На дровах, щепі та торфі ще з 2012 року працює котельня КП «Сарнитеплосервісу», яка обслуговує усю бюджетну сферу міста Сарни.

«Для цієї категорії споживачів газ був дорогий, тому ми і вирішили перейти на тверде паливо. Економія минулого року склала 700 тисяч гривень. В цьому році газ ще дорожчий, отже плануємо зекономити ще більше. Нам звозять гілля, яке ми переробляємо на щепу і нею опалюємо», - пояснив директор КП «Сарнитеплосервіс» Віталій Тусь.



«Виконується програма шляхом співфінансування коштів з державного та місцевих бюджетів. За ці гроші встановлюємо твердопаливні котли, ремонтуємо котельні та теплотраси, формуємо запаси палива. Сьогодні одним із лідерів у цьому напрямку є Сарненщина. Для прикладу, одна така котельня на альтернативному виді палива економить в рік для бюджету 600-700 тисяч гривень. Разом з тим, це ще й додаткові робочі місця. У час, коли ціну на газ використовують, як засіб тиску на українську державу, іншого виходу немає», - зауважив Сергій Рибачок.

Робота у районах області із заміни котлів на твердопаливні продовжиться до кінця року.

Статті по темі:

Місто Сарни на Рівненщині отримало нового міського голову

Чому Рівне платить за тепло найбільше у Західній Україні


На Рівненщині відмовляються від природного газу






На правах реклами