Ми у Facebook
20.11.2014, 12:22

Проблеми необхідно вирішувати спільними зусиллями, - Віталій Ничипорук

У Березнівському районі нашої області напрацьовано значний досвід у питаннях роботи із грантами. У наш складний час, коли залучення інвестицій стало питанням проблематичним, використання грантових коштів є серйозним підґрунтям для вирішення нагальних питань територіальної громади.
Ми зустрілись із головою Березнівської районної ради Віталієм НИЧИПОРУКОМ (на фото) і повели розмову про роботу місцевих органів влади щодо покращення справ територіальних громад.


– Пане Віталію, розкажіть, будь ласка, із чого розпочиналась історія залучення коштів фондів на Березнівщину?

– Першу "колію" у цьому напрямку проторували з 2001 року бібліотеки району. За фінансової підтримки посольства США в Україні у 2001-2005 роках в ході реалізації грантових проектів LEAP, LEAP-plus та LEAP Delta користувачам Березнівської центральної районної бібліотеки було надано безкоштовний доступ до мережі Інтернет. А у 2011 році за результатами втілення в життя проекту "Бібліоміст" бібліотеки району отримали 15 комп'ютерів з доступом до мережі Інтеренет на загальну суму понад 72 тисячі гривень.

– Чи важко було розпочинати цю справу?

– На початковому етапі проектів досить складно було мобілізувати сільські громади: основними труднощами стали громадська пасивність, недовіра, страх перед відповідальністю та відсутність досвіду в організації та реалізації проектів на рівні громади. Ці аспекти й стали нагальним завданням районної влади – повернути людям віру у власні сили та можливості. Зрозуміло, була невпевненість у тому, що місцеві ініціативи будуть підтримані. Однак, завдячуючи нашим активістам, справа пішла й на сьогодні маємо достатньо успішних прикладів.

– Назвіть найбільш вдалі.

– Із 2003 по 2005 рік у рамках українсько-канадського проекту "Молодь за здоров'я – 2", завдяки грантовій підтримці канадського посольства на загальну суму майже 300 тисяч гривень, в районі реалізовано 147 проектів молодіжного спрямування щодо пропаганди здорового способу життя.

У рамках реалізації проекту ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" провели ремонт ФАПу у селі Маринин та придбали сучасне медичне обладнання, у Князівській загальноосвітній школі пічне опалення замінили на централізовану систему, яка розрахована на місцеві види палива, провели реконструкцію системи водопостачання села Яцьковичі, завершили впровадження енергозберігаючих технологій у дошкільному навчальному закладі "Теремок" села Городище.

На фінансування зазначених проектів громад було витрачено майже один мільйон гривень, з них 320 тисяч гривень – кошти Європейського союзу та програми розвитку ООН. Проект мобілізував майже півтисячі осіб, які долучилися до громадських справ з фінансовим внеском у 35 тисяч грн.



Статті по темі:

У Рівному розставили контейнери з піском для боротьби з ожеледицею

Рівне – «наймолодше» місто України





На правах реклами