Ми у Facebook
30.11.2014, 17:26

Коли випаде сніг: прогноз на зиму 2014 - 2015

Ще у вересні деякі вчені-кліматологи, народні синоптики та астрологи спробували передбачити, яка буде зима 2014 - 2015 в Україні, коли випаде сніг і прийдуть справжні морози. А ми спробуємо придивитися й до поведінки природи та погодних прикмет.
Одні фахівці прогнозують, що зима прийде досить рано, буде зі снігом та буревіями, часом аномально холодною і затягнеться надовго. Інші ж стверджують, що зима 2014-2015 буде схожа на торішню - досить помірна і м`яка, хоч і з періодами сильного похолодання.

Провідний спеціаліст Морського гідрофізичного інституту, кліматолог Олена Воскресенська розповіла газеті vesti.ua, що зима очікується затяжною, і температура у січні-лютому може опуститися місцями аж до -25…-30 градусів. Щоправда, багато снігу не передбачається.

Народний синоптик із Луганська Леонід Горбань прогнозує дуже холодну і сніжну зиму 2015 – такої на сході України він не пам’ятає давно. Сніг тут лежатиме довго. За його словами, вже у першій декаді листопада почнуться невеликі морози, а весна прийде аж після 27 березня.

А от народний синоптик із Дніпропетровська Валерій Некрасов не такий категоричний. За його даними, зима буде помірно холодна і малосніжна, але затягнеться до середини березня.

Як стверджують деякі українські астрологи, зима 2014-2015 очікується затяжною, зі снігом, часом з морозами до -15 …-25 градусів. Великих відлиг не буде, але наприкінці березня випаде мокрий сніг і все вкриється льодяною кіркою, пише Енігма.


Природні прикмети на сніг:
- Грім у жовтні - на малосніжну, м'яку й коротку зиму.
- Якщо бур'яни виросли дуже високі, то зима буде сніжною, з частими завірюхами.
- Якщо до середини жовтня не осипалося з берези листя - сніг ляже пізно.
- Перший тривкий сніг випадає на ніч. Денний сніг довго не затримається.


Народний "сніговий" календар:

14 жовтня — Покрова. Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні.
20 жовтня. Якщо земля вкриється сніжком, то через місяць бути справжній зимі.
8 листопада – Дмитра. На Дмитра без снiгу - зима ще не скоро. Якщо ж випав снiг, то на Введення (4 грудня) буде снiгу по колiна.
14 листопада – Кузьми та Дем'яна. Як вiтер на Кузьми-Дем'яна, то буде зима санна.
19 листопада. Якщо в цей день багато снігу, то зима буде сніжна. Йде сніг - чекай сніжну й добру для озимини зиму.
21 листопада - архістратига Михаїла. Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи (19 грудня). Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
25 листопада - святителя Iоанна Милостивого. Якщо у цей день дощ чи снiг, то буде ще тепло аж до Введення (4 грудня).

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Гарна погода на Дмитра – до зими ще далеко
Яка буде зима 2015: прогнози синоптиків, погодні прикмети





На правах реклами