Ми у Facebook
08.12.2014, 17:43

Як нараховуватимуть податок на розкіш?

В Україні планують запровадити податок на товари, які коштують більше 10 прожиткових мінімумів.
Якщо, наприклад, заробітна плата покупця автомобіля була близько 3,5 тис. грн, то його річний легальний дохід склав 35,7 тис. грн. Віднімаємо з 150 тис. грн суму легального доходу та з суми 114,3 тис. Грн потрібно буде доплатити 34,29 тис. Грн. При цьому фіскальна служба отримає право самостійно нараховувати суму податку, якщо навіть фізособа не подало декларацію.

Тепер фіскальна служба матиме право накладати арешт на майно фізособи і залучати податкову міліцію для документарної перевірки доходів і витрат українців. Раніше такого не було. Податкова міліція могла перевіряти тільки юросіб, а тепер і фізосіб. Це ще більше розширить можливості фіскальної служби по правильному і своєчасному утриманню податків в Україні.

Розробники цього методу оподаткування очікують, що це стимулюватиме українців отримувати тільки "білу" заробітну плату. І тим самим українці будуть стимулювати роботодавців платити заробітну плату по-білому.

Крім того, завдяки цьому податку, можна буде обкласти податками всі неофіційні доходи українців, що згідно з даними фіскальних органів становить близько 300-400 млрд. Грн за рік. Це в свою чергу дозволить додатково зібрати до держбюджету 90-120 млрд. Грн, за рахунок чого можна буде покрити дефіцит держбюджету без підвищення податку на прибуток або рентних платежів для великого бізнесу.
У пропонованому законі передбачена невелика пільга. Не потрібно буде подавати декларацію або платити податок, якщо сума перевищення витрат над доходами не перевищує 40 мінімальних заробітних плат, або 48,72 тис. грн. Крім того, пропонується подати так звану "нульову" декларацію фізичної особи. У цю декларацію можна буде включити всі свої активи і раніше задекларовані доходи. У майбутньому, якщо фізична особа буде продавати свої активи, то сума отриманого доходу, теж буде вважатися легальним доходом, після того, як він сплатить всі податки при продажу, наприклад своєї квартири або автомобіля.

Пропонується також надати фізособам пільгу в 200 тис. грн суми доходу, з якої можна не платити податки і яку згодом можна врахувати при розрахунку суми витрат фізособи в майбутні роки. Незрозумілим залишається питання, чи можна буде в цю "нульову" декларацію включити суму діючого депозиту або грошей, які зберігаються вдома в тумбочці. Немає ясності, як згодом фіскальна служба вважатиме суми покупки і продажу активу, і що при цьому буде вважатися різницею. Бо та ж нерухомість, на даний момент має різну ціну при різній системі оцінки: оцінка БТІ, ціна продажу, оцінка незалежного експерта. Так що, питань залишається багато і залишається багато пристроїв для роботи і трактування сум податку працівниками фіскальної служби.


Статті по темі:


В Україні знизиться вартість акцизу на алкоголь та цигарки
Види нерухомості, на які не потрібно сплачувати податок
В Україні знову подорожчає бензин





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини