Ми у Facebook
06.01.2015, 22:06

Різдвяне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Митрополита Рівненського і Острозького

Всечесним отцям, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Рівненської єпархії Української Православної Церкви.
Дорогі отці, брати і сестри!

Уже більше двох тисяч років над землею лине дивна ангельська пісня «Слава в вишніх Богу і на землі мир, серед людей благовоління». Але якщо цю дивовижну пісню заспівали святі ангели, сповіщаючи нам про народження Сина Божого, Господа Іісуса Христа, то сьогодні цю дивну ангельську пісню співаємо ми у наших храмах, сповіщаючи один одному радісну новину про народження нам Спасителя світу, Господа Іісуса Христа, Який народився у Віфлеємській печері від Пречистої Діви Марії для нашого спасіння. Тому в цей радісний спасительний день сповіщаємо і ми один одному єдиними устами і єдиним сердцем «велику тайну благочестя: Бога, що в тілі з’явився» (1 Тим.3, 16) та від нашого щирого серця, щедрої нашої душі приносимо Христу Богу щиру молитву любові й подяки: «нас бо ради родилось Отроча младо, Превічний Бог».

Свята Православна Церква навчає нас, що після гріхопадіння наших прабатьків Адама і Єви людська природа була уражена гріхом, але не позбулася образу Божого. Тому грішна людина аж до сьогодні являє собою змішування добра і зла, величі і приниження, здоров’я і хвороб, життя і смерті. Та народження Сина Божого дає нам можливість змінитися і досягнути бажаного спасіння. Єдинородний Син Божий призначений Небесним Отцем для нашого спасіння ще до створення світу. Тому Різдво Христове навіки з’єднало людину з Богом. Син Божий приніс у затьмарений розум людини «світло істини», дав їй благодатні сили для боротьби з гріхом і провинами, запалив у її совісті іскру Божественної любові. Прислухаймося до голосу Самого Спасителя, Котрий пояснив тайну Свого народження і сказав: «Так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3, 16).

Сьогоднішнє свято, наша віра у Народженого Христа Спасителя відкриває наші серця і дає в повній мірі відчути радість свята. Ми живемо цією радістю протягом року з вірою, що Господь через свято Різдва Христового знову зміцнить наші сили на рік наступний.

Минулий рік для всіх нас, нашої Святої Церкви, нашої Богом береженої Батьківщини був роком тяжких випробувань. У братовбивчій війні проливалась кров, гинули люди, виникала розруха і нестабільність, національна ворожнеча і недовіра один до одного. В такий важкий для всіх нас час випробування Православна Церква закликала людей до миру, до стабільності, до щирої молитви. В силу наших можливостей ми збирали кошти, продукти харчування, медикаменти й інші необхідні предмети, щоб допомогти нашій армії та всім тим, хто потребував нашої допомоги. Сьогодні ми не втрачаємо надії, що милосердний Господь пошле нам мир і злагоду та благословить нас мирним життям на рідній землі у році Новому.

Одночасно з тяжкими випробуваннями для нашої Держави Господь випробовував нашу віру. На жаль, не всі, хто ще вчора були з нами, змогли зберегти православну віру, свою християнську любов, свою надію на спасіння.

Розкольники, об’єднавшись із силами зла, захопили декілька наших храмів. Та радує те, що більшість православних віруючих, втрачаючи свої храми, зберегли свою вірність Христу і Його святій Православній Церкві.

Укріпляйтесь, брати і сестри, не втрачайте надії, бережіть православну віру, захищайте святу Православну Церкву. Господь буде завжди нам в поміч.

Святкуючи в дні Різдвяних свят свято Нового року, православні віруючі покладають надію, що в рік, який наступає, Господь благословить нашу Державу миром і благоденством, пошле щедрий урожай на наші поля, дарує нам усім добре здоров’я і порозуміння, примножить надію, дасть сили любити Бога і один одного й ще тісніше згуртуватись нам навколо нашої Православної Церкви.

Всечесні отці, брати і сестри! В дні Різдва Христового створюймо в своїх серцях і душах особливий стан миру й Христової любові. Виконуймо волю Божу, святу і спасительну. Творімо з добрим настроєм справи милосердя, допомагаймо хворим, немічним, інвалідам, сиротам і овдовілим, престарілим і одиноким і всім тим, хто потребує нашої допомоги. Нехай і в їхніх оселях засіяє Віфлеємська зоря. Будьмо ревними до служби Божої, не втрачаймо надії на милосердя Господнє, щиро трудімось на благо нашої Вітчизни, в ім’я миру нашої Держави. Молімось, Щоб Господь укріпив нас твердо стояти і берегти нашу святу Православну віру.

Новонароджений у Віфлеємі Христос Спаситель, Бог любові і миру, нехай перебуває з усіма Вами.

Смиренний Варфоломій,
з ласки Божої Митрополит Рівненський і Острозький
Різдво Христове
2014/2015 рік

м. Рівне





На правах реклами