Ми у Facebook
10.01.2015, 14:51

Волиняни не купують електроенергії, проте світло мають цілий рік [ВІДЕО]

У Липинах поблизу Луцька мешкає українсько-грузинська родина, яка вже кілька років практично не купує електроенергію у держави.
Тепло, світло і комфорт в домі забезпечують навесні і влітку завдяки сонцю, восени і взимку – вітру і енергії землі, - повідомляє «Громадське. Волинь».

Господар дому Махо Цінделіані та його однодумець луцький інженер Юрій Слива впродовж п’яти років вкладають вільний час, ідеї, кошти та зусилля в «енергетику майбутнього», пише volynpost

На гаражі, який водночас є лабораторією, розмістились сонячні модулі різного зразка. Для більшості українців це - дороге «задоволення». Раціоналізатори кажуть, що влітку вони забезпечують господарство енергією більш, ніж достатньо.

За словами Махо Цінделіані, на сезон осінь-зима виручає вітряк.

«Комплектуючі для установки замовляли, а потім вдосконалювали, аби збільшити енерговіддачу. Це, насправді, не перший і не ліпший наш вітряк», - розповідає Юрій Слива.

Зараз Юрій Слива і Махо Цінделіані розробили нову модель, що не боїться бурі. Її винт не лише автоматично повертається відповідно до зміни вітру, а й займає горизонтальне положення, у разі поривів. Таким чином вітряк захищений від поломки.

Навички раціоналізатора Юрій Слива здобув під час навчання у Львівській політехніці. Зараз липинські умільці співпрацюють з ТзОВ «Енергетична альтернатива» з Харкова та «Львівською лаболаторією розвитку малої вітроенергетики».

Окрім вітру й сонця енергію для обігріву дає земля. У Липинах випробовують в дії так звані теплові насоси типу вода-вода.

Принцип їх дії такий: у свердловину опускається насос, що забирає з землі воду температура якої практично незмінна протягом року і подає у пристрій, який нагріває її до 60-70 градусів.




Статті по темі:

Рівнянам проведуть перерахунок вартості газу, спожитого у 2014 році
Скільки рівняни зекономили на світлі, газі та воді у 2014





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ