Ми у Facebook
10.01.2015, 15:08

Литва приєдналась до зони євро

1 січня 2015 Литва стала 19-ю країною Європейського союзу, що запровадила євро. Тепер єдиною європейською валютою користуються 337 мільйонів громадян з 19-и держав ЄС.
За словами Валдіса Домбровскіса, Віце-президента Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, входження Литви до єврозони "завершує повернення балтійських країн до політичного та економічного осердя нашого континенту".

Комісар з економічних та монетарних справ П'єр Московічі, вважає, що вступ Литви до зони євро є логічним завершенням "здорової фінансової політики та структурних реформ, які уможливили один із найвищих показників економічного зростання, що супроводжувалося постійним зниженням безробіття".

Від 1 січня литовські лити поступово замінюватимуться на євро. Обидві валюти одночасно перебуватимуть в обігу протягом наступних двох тижнів нів. Якщо покупець сплачує покупу в литах, продавець має повернути йому решту в євро.

Литовський центробанк (Lietuvos Bankas) проводитиме обмін литів на євро за фіксованим курсом. Цей обмін буде безкоштовним та триватиме протягом необмеженого періоду. Комерційні банки здійснюватимуть подібний обмін до 30 червня 2015 року; також обмінюватимуть валюту у відділеннях поштової служби.

Уже від серпня 2014 року всі ціни на товари та послуги в Литві позначалися і в литах, і в євро. Подібна практика триватиме до 30 червня 2015 року. Водночас у країні триває інформаційна кампанія, що закликає бізнес дотримуватися чесних практик ціноутворення, не використовувати зміну валюти для підвищення цін та підписатися під відповідним меморандумом. Компанії, що не дотримуються подібних практик, можуть опинитися в публічному "чорному списку".

Нагадаємо, що Литва стала 19-ю країною ЄС та третьою (після Естонії та Латвії) балтійською країною, що запровадила євро.

Джерело: Представництво ЄС в Україні





На правах реклами