Ми у Facebook
24.01.2015, 19:15

Незабаром - Тетянин день. Готуємося до свята!

Неофіційне студентське свято - День Тетяни, - святкують не тільки теперішні студенти, а й ті, хто вже закінчив навчання.
Від сесії до сесії живуть студенти весело! А чому так весело, а тому, що у них (зокрема в українських студентів) є можливість відзначати свій день - День студентів - двічі на рік! А Тетянин день здавна був визнаний святом всього студентства. І відзначається він саме 25 січня!

Чому саме цей день і чому день студентів?

Трішки історії. У 1755 році день святої великомучениці Татіани одержав нове значення в історії російської науки. 12 січня (25 січня за новим стилем) 1755 року, в Тетянин день, імператриця Єлизавета Петрівна підписала "Указ про установу в Москві університету і двох гімназій".

У Тетянин день у Рівному влаштують літературно-музичні вечорниці

Спочатку це свято відзначалося лише в Москві, і відзначалося дуже пишно. За спогадами очевидців, щорічне святкування Тетяниного дня було для Москви справжньою подією. Воно складалося з двох частин: нетривалої офіційної церемонії в будівлі університету і галасливого народного гуляння, участь в якому брала майже вся столиця.

Пізніше університетським, а тому і студентським святом, стали урочистості в ознаменування закінчення навчального року. Присутнім роздавалися нагороди, виголошувалися промови. У той же час офіційним університетським днем, який відзначається молебнем в університетській церкві, було 12 січня. Але його називали не Тетяниним днем, а "Днем заснування Московського університету".

Потім послідував Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не День відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так волею монарха з'явилося студентське свято - Тетянин день і День студента.






На правах реклами