Ми у Facebook
16.02.2015, 11:22

Рівне: церква та гуманітарний університет підписали угоду про співпрацю [Фото+Відео]

Центр міждисциплінарних досліджень з питань науки, релігії і культури спільно створили Рівненський державний гуманітарний університет і Рівненська єпархія Української православної церкви Київського патріархату.
ДИВИТИСЬ ВІДЕО У ГАЛЕРЕЇ

Угоду про це підписали днями ректор Рівненського державного гуманітарного університету кандидат історичних наук професор Руслан Постоловський та керуючий Рівненською єпархією Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон.

- У нинішніх важких умовах російської агресії ми повинні бути єдиними як ніколи, - наголосив, звертаючись до присутніх, Руслан Постоловський. - У стінах Рівненського державного гуманітарного університету ці слова мають особливе звучання, адже нашому вищому навчальному закладу притаманний надзвичайний патріотичний дух. Випускник РДГУ Олександр Храпаченко - Герой України, який загинув за неї у складі Небесної Сотні рік тому. Наш випускник, кандидат історичних наук Андрій Кукурудза зі зброєю в руках відстоює незалежність і цілісність України в боях на Донбасі. А скільки заочників нашого університету сьогодні боронять нашу державу в АТО!.. І ми тут, у Рівному, робимо все можливе, аби захищати нашу державу, підтримувати військових, зміцнювати патріотичний дух. У згуртуванні нації важко переоцінити роль української церкви. Звісно, який храм відвідувати - це особиста справа кожного, але особисто я підтримував, підтримую і буду підтримувати Українську православну церкву Київського патріархату. Тому що коли буде наша церква - то буде і наша держава.



Завідувач кафедри філософії РДГУ доктор філософських наук професор Людмила Шугаєва розповіла, що робота над створенням центру міждисциплінарних досліджень з питань науки, релігії і культури велась спільно з Рівненською єпархією УПЦ КП ще з весни минулого року. Університет вже має досвід проведення спільних з церквою зустрічей, а нині така робота буде поставлена на міцну системну основу. Складено календарний план, відповідно до якого здійснюватимуться спільні видання, проводитимуться різноманітні наукові дослідження, зустрічі, круглі столи.



- На роботу зі створення такого центру мене особливо подвигло те, що Українська православна церква Київського патріархату займає послідовну державницьку позицію, що особливо виявилось в останній рік, від часу Майдану, - наголосила Людмила Шугаєва. - Багатьом політикам варто повчитись у Святійшого Патріарха Філарета, що таке - бути державником. А мало яка громадська організація може похвалитись такою постійною і масштабною волонтерською роботою з допомоги армії та мирним жителям Сходу, яку постійно здійснює нині УПЦ КП.



— Відкриттям такого Центру ми отримаємо можливості доповнити величезну скарбницю знань з культури, науки та релігії саме у стінах світського навчального закладу, - наголосив архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон. - Ми повинні далі зміцнювати ті добрі стосунки, які вже склались між церквою та університетом. Водночас ми будемо відкриті до співпраці й з іншими навчальними закладами, як на Рівненщині, так і за її межами.

Сюжет телеканалу "Рівне 1" про відкриття центру:








На правах реклами