Ми у Facebook
11.03.2015, 11:00

Податкова інспекція відповіла на питання рівнян

Темою для обговорення ДПІ у м.Рівне та рівнян були питання, які стосувалися декларування доходів громадян.
До кого можна звернутися громадянам Рівного для отримання консультації щодо декларування доходів, порядку подання та заповнення декларації?

Громадяни Рівного можуть отримати необхідну консультаційну допомогу щодо декларування доходів, порядку подання та заповнення декларації в Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Рівному за адресою: вул. Відінська, 8, каб. №104, тел. 28-08-25. Також, інформація надається в каб. №303 (ІІІ поверх) та за тел. 69-26-34.

Куди потрібно подавати заповнені декларації про майновий стан та доходи громадян, отримані у 2014 році?

Громадянам, що зареєстровані у Рівному, необхідно подавати декларації в Центр обслуговування платників за адресою: вул. Відінська, 8, у віконечка №5 та №6. З питаннями звертатися до консультанта-модератора, тел. 28-08-25.

Онук отримав від дідуся у спадщину будинок. Як оподатковується зазначена спадщина та чи необхідно подавати податкову декларацію?

Оподаткування доходів, одержаних у вигляді спадщини, регламентується статтею 174 Податкового кодексу України. Дохід у вигляді успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податків встановлюється в залежності від об’єкта отриманого платником податку у спадщину та ступеня споріднення із спадкодавцем.
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти у тому числі усиновлені діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Виходячи з вищевикладеного громадянин (онук) відноситься до другого ступеня споріднення із спадкоємцем, а тому дохід у вигляді вартості успадкованого будинку зобов’язаний включити його вартість до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси та самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Чи має право бабуся на податкову знижку за сплату навчання свого онука?

Платник податку має право включити до податкової знижки суму коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати (пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу).

Отже, якщо за навчання студента сплатила його бабуся, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, то вона не має права на податкову знижку за навчання.

Чи необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом 2014 року громадянин отримував зарплату від двох податкових агентів?

Якщо протягом 2014 року Ви отримували заробітну плату від двох або більше податкових агентів, яка перевищує 146160 гривень, податкова «чекає» на декларацію про майновий стан і доходи. Дана норма передбачена підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України.

До Декларації слід подати додаток №7 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України», відповідно до якого проводиться перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів.

Перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів здійснюється в окремому додатку до податкової декларації у такому порядку:

- задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності);

- із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються за ставкою у розмірі 15 відсотків, решта суми - за ставкою у розмірі 17 відсотків.

Нарахований податок із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів зменшується на суму податку, фактично нарахованого (утриманого) податковими агентами протягом податкового (звітного) року на доходи, зазначені в абзаці першому цього підпункту, які задекларовані платником податку. Позитивна різниця податку підлягає сплаті платником податку до відповідного бюджету в порядку, встановленому Податковим кодексом.

Донька після закінчення навчання у 2014 році почала працювати. Чи має право на податкову знижку мати, яка фактично здійснювала оплату за навчання?

Відповідно до статей 180 та 199 Сімейного кодексу України батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей до 18 років, а якщо повнолітні діти продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років.

Виходячи з норм Податкового кодексу студент, який працює, сам є платником податку на доходи фізичних осіб, база оподаткування його доходів, включаючи заробітну плату, визначається згідно з вимогами ст.164 Податкового кодексу, зокрема у разі використання права на податкову знижку базою є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу з урахуванням п.164.6 цієї статті на суму податкової знижки.

Отже, якщо студентка протягом року одночасно навчалася і працювала, отримувала заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має саме вона за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не її мати, оскільки вона вже не перебуває на її утриманні. Водночас якщо студентка влаштувалася на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримувала заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має мати, яка фактично здійснювала оплату за останній рік навчання.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ