Ми у Facebook
24.03.2015, 14:00

Волинянин став першим в Україні «сонячним» студентом

19-річний хлопець з Луцька став першим в Україні студентом із синдромом Дауна.
19-річний Богдан Кравчук з Луцька став першим українцем із синдром Дауна, який став студентом вітчизняного вишу — хлопець вступив до Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки на історичний факультет.

Хлопчика назвали на честь гетьмана Хмельницького. Ім’я вибрав дідусь – відомий в Україні лікар-уролог Василь Кравчук, який і привив онукові любов до історії. Замість казок розповідав малому про козаків, Голодомор. Замість звичайних іграшок хлопчику купували книги з великими малюнками.

Коли дитині було трохи більше року, до Луцька приїхала академік Олена Гречаніна з Харкова, яка декілька десятиліть працювала із «сонячними» дітками: «У твоєї дитини не всі клітини уражені. Якщо працюватимеш, у тебе буде хороший хлопець. Говорити навчиться пізніше, ніж читати».

Читаючи Богдану книжки, мама водила пальцем по буквах. У чотири роки син уже знав столиці всіх країн світу.

Середню освіту Богдан здобував у Луцькому навчально-реабілітаційному центрі. До пробного ЗНО готувався сам, до головного – з репетитором.

Студентство хлопця було під загрозою — через бюрократичні колізії Богдану до останнього відмовлялися видавати довідку про профпридатність, без якої його б не прийняли до вузу.

Отримати довідку допомогла колишній репетитор з історії Богдана, а нині журналістка Олеся Бондарук. Вона змусила лікарів переглянути всі нормативні документи і знайти постанову Кабінету Міністрів України, яка засвідчує, що діти із синдромом Дауна мають право здобувати вищу освіту.

Наразі Богдан вчиться на заочній формі.
Викладачі та одногрупники цілком нормально ставляться до хлопця.



За матеріалами socportal.info

Статті до теми:

У Рівному відбудеться благодійний ярмарок, присвячений "Всесвітньому дню людини з синдромом Дауна"

Як у Рівному діти з обмеженими фізичними і розумовими можливостями заробляють на свій розвиток





На правах реклами