Ми у Facebook
10.05.2015, 15:45

Екскурсія храмами Львова

Одинадцятикласниця зі Львова Роксолана Губич, випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету "Острозька академія", підготувала цикл матеріалів про туристичні місця Львова, які хотіла б показати гостям рідного міста. Сьогодні - перший із серії матеріалів!
У передгір’ї Карпат, у дуже мальовничій місцевості знаходиться казкове місто - Львів. Щодня ідучи вуличками рідного міста, чуєш безліч іноземних мов. Все це різноголосся - це туристи, які так і линуть до нашого міста. У святкові дні та на вихідних у центрі стільки людей, як бджіл у вулику. Найбільше туристів цікавить стара частина міста, але ж крім неї у „маленькому Парижі” є ще на що подивитися. Наше місто відоме своєю архітектурою, а центральна його частина з найдавнішими пам’ятками внесена у Світову спадщину ЮНЕСКО. У Львові є тисячі місць, які туристи відвідують кожного разу, але не помічають чогось особливого. За багато років, що Львів приймає туристів, сформувалися певні традиції, туристичні маршрути, які першочергово показують гостям міста. Проте є і такі місця, як храми і костели. Їх у нашому місті є дуже багато.

Я хотіла б запропонувати екскурсію храмами та церквами Львова. Це одноденна екскурсія і розпочинається вона із зустрічі туристів на Двірцевій площі біля головного вокзалу. Зустрічає гостей - Чудо-автобус. Отже, розпочинаємо екскурсію!

Ліворуч нас знаходиться Церква святих Ольги і Єлизавети (Костел Святої Ельжбети). Це сакральна будівля, пам’ятка архітектури поч. XX ст., розташована на пл. М.Кропивницького, поряд з перехрестям вул. Городоцької і вул. С.Бандери.



Коротко пригадаймо деякі віхи історії храму.

*20.12.1898 - митрополит Северин Моравський освятив місце під будівництво храму і встановив там хрест. Тоді й почали збирати гроші на зведення костелу.
*05.03.1902 - був оголошений конкурс, в умовах було вказано, що святиня має постати в романському або ранньоготичному стилі.
*19.03.1903 - перше місце поділили проекти архітекторів Теодора Теофіля Тальовського і Славомира Одживольського. Проте другий відмовився виграв перший проект.
*25.09.1904 - Юзеф Більчевський освятив фундаменти.
*15.10.1905 - архієпископ особисто поклав символічний наріжний амінь й урочисто вмурував акт фундації.
*03.11.1911 - новозбудовану святиню освятили.
*22.11.1911 - сюди перенесено парохію з костелу св. Анни.
*03.12.1911 - у костелі відбулася перша Служба Божа.
*1926 - у костелі поставили орган, який виготовила фабрика Домініка Бернацького з м. Влоцлавек.
*11.07.1926 - орган урочисто освятив Болеслав Твардовський.
*1939 - під час оборони Львова від німецьких військ костел був пошкоджений.
*1946 - за розпорядженням радянської влади, святиню закрили.
*1991 - Львівська міська рада передала будівлю Українській греко-католицькій церкві, яка заново освятила храм як церву свв. Єлизавети та Ольги.

Під’їжджаємо до собору св. Юра. Запрошуємо гостей пройти на територію церковно-монастирського комплексу.



Архикатедральний собор Святого Юра у Львові - греко-католицький собор Галицької митрополії, до 1817 при монастирі Чину св. Василія Великого, бароково-рококовий монументальний архітектурний ансамбль з виразними національними рисами. Вважається головною святинею українських греко-католиків. Розташований цей собор на Святоюрській горі. Багатовікову архітектурну історію Святоюрського монастиря умовно можна поділити на два великі періоди відповідно до історії його головної споруди. Перший період, що тривав майже пів тисячоліття - від початків чернечої оселі приблизно до середини XVIII ст., - завершився руйнацією старого храму. Другий період розпочався з будівництва нового собору, яке згодом стало новою точкою відліку в цілеспрямованому формуванні майбутнього ансамблю. Завершився він у XIX ст., коли з'явилася остання з існуючих нині будівель. Після ув'язнення Української Греко-Католицької ієрархії з Митрополитом Йосифом Сліпим на чолі і незаконного „Собору Греко-Католицької Церкви 8-10 березня 1946 р.” собор передано православній архієпархії в юрисдикції московського патріархату. В серпні 1990 року Собор Св. Юра був повернутий щойно легалізованій УГКЦ.

Ліворуч від нас знаходиться Церква св. Анни. Храм розташований на роздоріжжі вулиць Городоцької та Шевченка.



В радянський час храм перетворено на касу продажу залізничних квитків, а пізніше - на меблевий магазин. Внутрішнє оздоблення повністю знищено. Втрачено усі вівтарі та стінні розписи, знищено годинник та забрано усі дзвони, демонтовано та вивезено до Литви орган. 1992 року храм передано Українській греко-католицькій церкві.

Це - лише початок нашої екскурсії храмами Львова. Отож, далі буде!

До теми:

Перші враження від міста: Рівне очима львів'янки [+Фото]

Як доїхати до "Арени Львів" з Рівного

Львів і Харків з'єднають швидкісним потягом





На правах реклами