Ми у Facebook
27.05.2015, 09:30

Чому пугачі лякають людей у сарненських лісах

З настанням весни, літа та осені люди мандрують у ліс, на тихе полювання, збирати дари природи. У кожного є своя маленька пригода, зустріч з лісовими мешканцями.
Читач "Рівненської газети" з багатющим досвідом лісового мандрівника - Леонід ШИШКОВ із селища Степань - розповів, як відбивався відром від велетенських сов-пугачів.

...Якось на початку літа, років п'ять тому, я поїхав в ліс, щоб назбирати ягід чорниці в урочищі “Хмарна гора” Малинського лісництва. Ягоди виявилися дозрілими, рясними та на великій площі. Отож зрадівши, нахилився збирати.

Аж раптом відчув сильний шум пташиних крил. Реакція була миттєвою. Коли я підняв голову догори, випроставшись, побачив двох велетнів пугачів, які зависли в повітрі за метр-півтора над головою. Ноги були опущені, й на них стирчали великі кігті, готові вчепитися в моє тіло. А на голові птахів були пір'яні “вушка” рудувато-бурого кольору з чорними і попередніми смугами, які тягнулися з голови і до самого дзьоба. А очі такі великі, червонуваті. У польоті кожен птах з широко розкритими крилами сягав добрячих півтора метра. Від побаченого, аби їх відлякати, я щосили закричав, а потім став відбиватися відром. А коли вони трішки відлетіли й сіли на гілки дерев, то я добре їх роздивився. Висота їх сягала 70 см. Таких великих птахів за своїх 60 років вперше побачив!

Втім вони мене не залишили в спокої, а все переслідували, літаючи надто близько. Розуміючи небезпеку, я став бити сухими гілляками по стовбурах дерев, аби їх відігнати, але цього було замало. І я вирішив покинути те місце й перебрався в урочище “Берци”, але і там наштовхнувся на ціле сімейство пугачів, проте їх розмір був меншим, і вони не накидалися на мене. І згадав я, як у дитинстві йшов лісом додому, а сова кричала "пу-гу!" й переслідувала мене, а я біг і ховався за стовбурами дубових дерев...

Пугача часто плутають з вухастою совою. Фото із сайту pernatidruzi.org.ua
Пугача часто плутають з вухастою совою. Фото із сайту pernatidruzi.org.ua


Чому ці великі сови, занесені у Червону книгу України, бувають агресивними - читайте у свіжому номері "Рівненської газети", який вийшов 21 травня. Його можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі.

Пташеня пугача ще безпорадне перед численними хижаками. Це за нього так відчайдушно борються найбільші й найрідкісніші сови Полісся
Пташеня пугача ще безпорадне перед численними хижаками. Це за нього так відчайдушно борються найбільші й найрідкісніші сови Полісся


Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети РІВНЕНСЬКА ГАЗЕТА, перейдіть за посиланням

Архів PDF "Рівненської газети" - за посиланням

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Завтра, 22 травня – Теплого Миколи

Домашні улюбленці рівнян: кіт, який розмовляє [+Фото]

У Рівненській області знайшли метелика, занесеного до Червоної книги [+Фото]





На правах реклами