Ми у Facebook
05.06.2015, 12:45

Об'єднання територіальних громад Рівненщини: до і після

Нині одне з головних питань, які обговорюють у владних кабінетах та на шпальтах ЗМІ - децентралізація влади. Проте як ця реформа буде реалізована на Рівненщині - мало хто знає.
ГМ "ОПОРА" підготувала пояснення щодо проведення реформи децентралізації на Рівненщині.

Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» був прийнятий Верховною Радою України 5 лютого 2015 року.

Децентралізація влади: як перебудують країну

Наразі інформаційна кампанія щодо пояснення цього питання є досить слабкою. В основному, вона спрямована на сільських голів, але відсутній прямий контакт з громадами. Також немає інформаційних матеріалів, які б пояснювали переваги від об'єднання. Ті матеріали, які є, розроблені в основному громадськими організаціями.На практиці до громад доноситься лише розпорядження голів РДА, в яких йдеться про те, які села, до якої об’єднаної громади будуть належати.

А ось про переваги об'єднання мова практично не йде.Через це люди не хочуть об’єднуватися, адже не знають й не усвідомлюють переваг цього процесу. Тому, нерідко, сільські голови, які бояться втратити свої посади, маніпулюють думкою місцевої громади.

Що передбачає для волинян новий адміністративний поділ

Територія об’єднаних громад й отримання послуг населенням

Наразі надання адміністративних (міграційна служба, реєстрація бізнесу, речових прав) та соціальних (поліклініка, пенсійний фонд, відділ субсидій, центр соцзахисту) послуг, розміщення правоохоронних та інших служб, пожежних частин здійснюється в районному центрі.

Після проведення процесу об'єднання громад такі послуги надаватимуться в кожному центрі об’єднаної громади. Після проведення процесу об'єднання територіальних громад, вони (громади) отримають більше повноважень. Наразі цей спектр повноважень мають лише міста обласного значення.

Ресурсна база об’єднаних громад

Об’єднана громада одержує додаткові фінансові та майнові ресурси.

Зокрема, в громаді залишатиметься 60% податку на доходи фізичних осіб (відрахування із офіційної заробітної плати), громада отримуватиме освітні й медичні субвенції від держави й право розпоряджатися землями на території громади.

Важливо відзначити, що збільшаться надходження до бюджетів об’єднаних громад за рахунок податків.

Зокрема, в бюджет кожної об’єднаної громади надходитиме 60% ПДФО (нині цей дохід отримують лише районні бюджети та міста обласного значення) та 100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності (нині лише 10% цього податку йде в районні бюджети, а 90% - в державний бюджет).

Для порівняння, за минулий рік до бюджету Рівненщини надійшло 1,2 мільйони гривень й 60% цієї суми було направлено у бюджети районів. Після процесу об'єднання громад ці гроші залишатимуться в бюджетах об’єднаних громад.

Крім того, об'єднання громад дасть більше можливостей для співфінансуванняв громадах проектів розвитку інженерної та соціальної інфраструктури, а також створить кращі умови для залучення приватних інвестицій.





На правах реклами