Ми у Facebook
28.06.2015, 11:45

Генеральний директор групи компаній “Укртехнофос” Юрій Супрунюк: Відповідальність перед суспільством — моє особисте завдання [+Відео]

Про війну, бізнес, політику, євроінтеграцію й нові робочі місця для жителів Рівненщини — у розмові з Юрієм Супрунюком.
Юрій Павлович СУПРУНЮК — знаний і шанований на Рівненщині підприємець, керівник потужного підприємства з виробництва мінеральних добрив, національного товаровиробника, який успішно працює не лише на вітчизняному, а й на європейських ринках. Водночас Юрій Супрунюк — людина з активною життєвою позицією, депутат Рівненської обласної ради, який постійно допомагає українській армії, опікується переселенцями зі Сходу, має власне бачення актуальних питань розвитку Рівненщини. Про війну, бізнес, політику, євроінтеграцію й нові робочі місця для жителів Рівненщини — у розмові з Юрієм Супрунюком.

– Юрію Павловичу, наша розмова відбувається у дні, коли очолювана Вами група компаній “Укртехнофос” відзначила своє 15-річчя. З якими думками зустріли цей ювілей?
– Зустріли з хорошим настроєм і думками про те, що своїми руками, дякуючи Богу, будемо робити майбутнє кращим.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

– Як кризові явища останніх років позначились на роботі підприємства?
– Звичайно, починаючи з 2008 року, особливо у 2008-2010, коли світова фінансово-економічна криза просто задушила Україну, підприємство відчувало падіння виробництва, падіння реалізації було просто в рази. Пам'ятаю, в 2008 році ми вийшли на обсяг реалізації продукції за рік до 1 млрд гривень (125 млн доларів на той час) — чесно скажу, ми досі не можемо вийти на цей рівень. Але ми весь цей час дотримувались тактики постійно “молотити ногами”, працювати, а стратегічно — виходити на нові продукти, послуги, напрямки діяльності. І нам це вдавалось. Як результат, зараз можна констатувати: у 2014-2015 роках маємо динаміку серйозного росту. І це нам вдається саме завдяки тому, що команда ніколи не думала зупинятись. Було тяжко, але ми впевнено йшли вперед.

– У той час, коли політики і посадовці впродовж останніх років так багато говорили і говорять про євроінтеграцію, група компаній “Укртехнофос” є підприємством, яке не на словах, а на ділі здійснює євроінтеграцію, плідно працюючи на європейських ринках. Розкажіть, будь ласка, детальніше про співпрацю з державами ЄС.
– Ще з кризового 2008 року ми вирішили, що коли внутрішній ринок падає — потрібно шукати альтернативу. Ми почали в цей час постачати нішеві сільськогосподарські культури. Знайшли для себе таку нішу, де небагато хто в Україні працював, і почали рухатись в цьому напрямку. І ось станом на 2014 рік ми стали не просто експортером №1 з України таких культур, як біла гірчиця, чорна гірчиця — ми маємо до 80% обсягів, які експортуються в країни ЄС. Наші партнери – Німеччина, Швейцарія, Угорщина, Польща. Ми з ними працюємо досить плідно. Вдалося це ще й завдяки тому, що з перших місяців роботи ми зрозуміли: для європейських партнерів надзвичайно важливі такі позиції, як якість, відповідальність постачальника, дотримання термінів та перспективи розвитку. Над цим і працюємо. Приміром, декілька років тому проводили очистку — достатньо якісну — на одному обладнанні, а зараз робимо це на набагато потужнішому, яке дозволяє отримати ще кращу якість. Тобто постійно якоюсь мірою боротьба з конкурентами дозволяє тобі бути в лідерах на цих напрямах.





– Юрію Павловичу, знаю, що очолювані Вами підприємства постійно працюють над створенням на Рівненщині нових робочих місць...
– Справді, це і моя особиста задача — і як керівника групи компаній, і як депутата обласної ради — соціально відповідати перед суспільством. Адже відсутність великої кількості робочих місць — це проблема для України, і її нам, бізнесменам, потрібно вирішувати, незважаючи на свої прибутки, великі чи невеликі. Інколи, і навіть не інколи, коли відкриваєш новий напрямок, про прибуток певний період мова навіть не йде. Потрібно спочатку налагодити процеси, навчити людей, систематизувати все, а на це йдуть і час, і кошти. Слава Богу, наші вміння ростуть, і, як результат, за останні роки ми відкрили три підприємства – “Світовид”, “Агродар-Рівне” та “Мінераліз”. Кожне з цих підприємств має власну спеціалізацію.

“Мінераліз” займається торгівлею мінеральними добривами всередині України, експортом сільськогосподарської продукції і вже й мінеральних добрив, тому що ми наприкінці 2014 року випустили новий продукт, цікавий і в Україні, і в Європі — це нові українські мінеральні добрива під маркою “Ю-фос”. І ці добрива невеликими партіями, починаючи з Польщі, з Прибалтики, ми вже починаємо постачати за кордон.

“Агродар-Рівне” має інший напрямок спеціалізації — ми почали виробляти таку так само експортно орієнтовану позицію, як деревне вугілля, і налагоджуємо зараз цей процес.

А на підприємстві “Світовид” сконцентроване виробництво за сучасними технологіями саме добрив “Ю-фос”.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

– Юрію Павловичу, як вдається Вам поєднувати політичну і підприємницьку діяльність?
– По-перше, я не є членом ніякої політичної сили, і тому, можливо, доцільніше говорити не про політичну діяльність, а про громадську. Так, події на Майдані, війна на Сході спонукають до того, що ти не можеш стояти осторонь як громадянин країни, як патріот свого краю, і не просто як громадянин і патріот, а як керівник підприємства, де працює більше 300 людей. Які дивляться на керівника і часто поступають так, як радить чи як діє керівник.

Моя громадянська позиція набула нової сили саме на рубежі 2013-2014 років. І тому про час нині вже не думаєш, особливо про те, що треба більше відпочивати, як дехто мені радить. Мовляв, ви там, на підприємстві, вже все налагодили, можете собі дозволити більше відпочивати, їздити... Насправді в мене зараз відпочинок не виходить, якщо є якісь від'їзди — то на 90% це знайомство з новими технологіями, з новими напрямками діяльності. Як вдається все поєднувати? Ось так і вдається. Дякувати Богу, є на підприємстві молоді керівники, кожен із яких досить професійно веде свій напрямок. Прагну бути активним як депутат і до сесії, і на сесії, і в міжсесійний період. Працює моя громадська приймальня як депутата обласної ради, яка активно намагається вирішувати проблеми особливо Рівненського району і міста Рівне.

– Як депутат, бачачи роботу обласної ради зсередини — скажіть, наскільки ефективно, результативно, на Ваш погляд, працює облрада нинішнього скликання?
– Ви зробили важливий акцент – “зсередини”. Справді, коли я не був депутатом, то ззовні мені здавалось, що ефективність роботи обласної ради якщо не дуже висока, то висока або принаймні середня. Зараз я твердо можу сказати: ефективність роботи Рівненської обласної ради — дуже низька. Тому що вирішуються — причому з боями, скандалами — за великим рахунком, лише три питання: розподіл земельних ділянок і лісів, створення або відбір мисливських господарств і призначення керівників комунальних підприємств, особливо коли доходить до одіозних фігур — витрачається час тільки на це.

Я як керівник підприємства, як економіст, як фінансист, кілька разів виносив на розгляд обласної ради пропозиції, які стосувались якраз роботи підприємств, бюджету області, підходів до його формування і розподілу за зовсім іншими принципами, а не просто за традицією – нам щось дали, а ми давайте роздерибанимо і більше нічого. На ці пропозиції формально звертали увагу, казали, що будемо щось робити, але нічого не робиться, і це настільки прикро! Потрібно працювати над збільшенням кількості робочих місць, і в цьому роль обласної ради. Вона не просто формально висока, вона реалістично можлива. Тобто, дуже багато і депутатів, і керівників комунальних підприємств говорять: звичайно, доцільно продати те чи інше комунальне підприємство. При цьому не просто десь там закрити, а продати. Не тільки залишити існуючі робочі місця, а, можливо, і збільшити навіть їхню кількість. Але дати підприємствам можливість заробляти на себе. Кошти від цих продажів підуть на поповнення бюджету, і в подальшому ми не будемо шукати в бюджеті кошти на ці комунальні підприємства.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

– Тобто мова йде про економічну доцільність...
– Так, причому про тристоронню економічну доцільність. Не односторонню і одномоментну, разову, а тристоронню. Всі ніби “за” – але за 5 років справа не дійшла до жодного комунального підприємства. Тому про ефективність роботи обласної ради говорити, на жаль, не доводиться. І це особливо прикро, зважаючи на те, що після революції люди очікували змін, при цьому кардинальних, якщо не на 180 градусів, о принаймні якісь декілька напрямків потрібно було міняти кардинально. І дуже прикро, що молоде керівництво обласної ради на це не зважає. Слухають будь-кого, але не людей, не доцільність.

– Насамкінець не можу не запитати таку активну, небайдужу людину як Ви, пане Юрію, про ситуацію в Україні: що порадите людям, які з трепетом переглядають новини про події на Сході, які серцем переймаються тими подіями, у вирі яких живемо нині?
– Звичайно, ніхто не очікував, що буде війна на Сході. Але разом з тим, оця неочікуваність і оцей патріотизм дали те, що за декілька днів практично вся країна настільки напружилась, сконцентрувалась і видала на-гора той продукт, що зветься волонтерським рухом. Рух, що об'єднав патріотів, людей, які роблять геройську справу.

Всім нам хочу порадити і надалі продовжувати підтримувати один одного, підтримувати армію, вона змінюється, і держава змінюється. Ми хотіли б, щоб все змінилось за день — цього не відбувається. Але за місяць, за два багато чого поміняється.

Маю багато контактів з переселенцями, тому хочу наголосити ще й на такому: інколи ми стикаємось з певним негативним ставленням з їхнього боку, але потім іде динаміка, частіше за все, позитивна. Тому, навіть якщо вони говорять інколи речі, які нам можуть бути не дуже приємні — треба це терпіти. Потрібно діяти тут тільки добром, тільки любов'ю. Спілкуючись з цими людьми, працюючи з ними, приймаючи їх декілька разів на тиждень, я бачу, що люди змінюються, і це особливо приємно. Якраз таким чином і країна наша зміниться — через зміну наших стосунків.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

До теми:

Юрій Супрунюк і "Укртехнофос" - у програмі "Ранкова кава"

Рівне: "Укртехнофос" будує Європу в Україні

Вибір "ОГО": Юрій Супрунюк. "Завжди рухатися тільки вперед"





На правах реклами