Ми у Facebook
28.06.2015, 15:48

"Просвіта" - Президенту: захистіть інформаційний простір

Днями відбулося засідання сесії Головної ради Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, учасники якого обговорили проблеми інформаційно-культурного простору і національної безпеки України.
Провідні вчені, політики, громадські діячі України, які складають основу Головної ради, підтвердили висновки Національного інституту стратегічних досліджень, що визначальними і націозберігаючими у державному будівництві та зміцненні незалежності має бути україноцентрична гуманітарна політика.

"На жаль, в цій надважливій сфері після Майдану змінилась хіба що риторика та її інтенсивність, - зазначається у зверненні до Президента, яке ухвалили члени Головної ради "Просвіти". - Про що свідчать, зокрема, мільйонні наклади газети «Вести», «Известия», «Комсомолец в Украине» і десятки інших нових антиукраїнських інформаційних джерел, які виходять із однієї формули, яка була закинута нам із сусідньої північної держави: «Єдина країна — Единая страна». Неподільною Україна може бути лише з єдиною державною мовою.

Українська держава при існуючій двомовності ніколи не буде незалежною. Саме на двомовність, а фактично російську одномовність розраховує Путін. Без вирішення фундаментальних гуманітарних питань, зокрема, питання мови, культури, історії, які формують національну ідентичність, ми, як народ і держава, не відбудемося!

Надзвичайну тривогу у суспільстві викликає кадрова політика: адже з порушенням ст. 10 Конституції України призначаються державні чиновники найвищого рівня, які не володіють державною мовою. В такому випадку, це є свідченням того, що «державність» української мови в Українській державі є декларативною.

Без вирішення фундаментального мовного питання, також без продуманої і зваженої кадрової політики ми матимемо державу збудовану на піску.

В ході обговорення, також визнано що інформаційно-частотний ресурс повинен стати фундаментом для проведення власної державної політики, а стандарти тут вічні: боронити свою землю, державу, берегти традиції, культуру, мову, національну пам’ять. При зміні Конституції України рекомендовано записати: інформаційно-частотний ресурс визнати базовим як є надра, повітря, земля. Вони належать народу. Ось саме на засадах цього має будуватись національна інформаційна політика. Час і ситуація вимагають від усіх беззаперечного виконання українських законів і дотримання Конституції України і захисту її цілісності. Це те, за що гинули патріоти на Майдані, а нині — на війні.

Ми усвідомлюємо, що мета Путіна — знищення України як держави, як суб’єкта міжнародного права. Нинішні проблеми і криза, яка призвела до втрати частини української території, через відсутність належної україноцентричної гуманітарної політики у сфері освіти, мовно-культурній та інформаційній сферах.

Агресія Росії стане неможливою, якщо Україна буде єдиною у цивілізаційному просторі на власному національному фундаменті. Збереження української ідентичності, а значить і української державності робить нас сильними і незнищенними.

Якщо дії Президента України і надалі будуть послідовними в обстоюванні національних інтересів в гуманітарній сфері, зміцнені української державності, то національно-патріотичні сили України будуть консолідовано підтримувати політику Президента України.

На засіданні Головної ради, також порушувались проблеми «русского мира». Сьогодні вся Європа обсаджена центрами «русского мира». Їх сьогодні понад 150 тільки у Європі. Це центри, де можна дешево купити російську літературу, провести дозвілля, де працюють постійно діючі курси російської мови і культури. Ми можемо лише протиставити цьому свій «український світ» з відповідною інфраструктурою і програмою.

Також, відзначалося, що відсутність контролю влади за дотриманням Конституції України, наприклад, ст. 8 Основного Закону, де записано, що Конституція має пряму дію, призводить до того, що ст. 10 Конституції України не чинна, а діє принизливий українофобський закон Ківалова—Колесніченка.

З метою виправлення загальнополітичної ситуації в Україні Головна рада Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка просить Вас, пане Президенте України, терміново призначити зустріч з Вами для обговорення порушених проблем.

За дорученням Головної ради, Голова Товариства, народний депутат України I—VI скликань Павло Мовчан".

До теми:

5 цікавих фактів про Конституцію

В Україні може з'явитись Міністерство з питань люстрації

Як правильно зносити пам'ятники доби СССР: міжнародний досвід [+Відео]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ