Ми у Facebook
15.07.2015, 12:30

Рівнян застерігають від вживання грибів

Бліда поганка

Хоча грибний сезон ще не в розпалі, у Державній санітарно-епідеміологічній службі України вже зареєстрована оперативна інформація про 21 випадок отруєння дикорослими грибами.
За останній тиждень згідно з оперативними даними Держсанепідслужби України зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 9 людей, серед них і дитина. Від вживання страв із грибів цьогоріч постраждало 24 і померло п’ятеро людей.

Якими грибами труяться рівняни? [+Фото]

«Проблема отруєння дикорослими грибами притаманна пострадянським країнам. Закордоном такі отруєння трапляються вкрай рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях,» – зазначає Олексій Даниленко, начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДСЕС України.

Отруєння грибами: як вберегтися [+ПОРАДИ]

Аналіз зафіксованих випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість із них викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Хоч бліда поганка не росте у багатьох регіонах, наприклад, на півдні, проте масові отруєння дикорослими грибами реєструють і там. Шкоду здоров’ю можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Обережно, весняні гриби: На Рівненщині жінка померла від отруєння [+Фото]

Довідка:
У 2014 році дикорослими грибами отруїлася 181 людина, 13 із них померло.
У 2013 році зареєстровано 196 постраждалих внаслідок отруєння грибами, 15 осіб загинуло.
За 2012 та 2011 роки зареєстровано відповідно 305 та 307 потерпілих від отруєння грибами, з них померло 24 і 27 осіб.





На правах реклами