Ми у Facebook
20.07.2015, 11:00

Що чекає Рівне без "Азоту"

Хімічний завод з виробництва мінеральних добрив, збудований понад сорок років тому руками засуджених за кримінальні злочини, зупинив свою роботу.
На колишньому державному підприємстві, яке після таємних оборудок «злочинних режимів» стало власністю Дмитра Фірташа, нині працює близько чотирьох тисяч людей. Усі вони поки що продовжують одержувати зарплатню. Нинішня зупинка підприємства є «страйком» особисто Дмитра Фірташа, чиї багатомільярдні прибутки поставлені під загрозу діями чинного уряду України. Одним із наслідків конфлікту між урядом і мільярдером може стати повна зупинка підприємства, яке нині має назву ПАТ «Рівнеазот» і входить до холдингу «Остхім». Чим це загрожує Рівному, мешканці якого працюють на заводі, та вітчизняному сільському господарству, яке споживає його продукцію?

Востаннє на «Рівнеазоті» бачили свого власника мільярдера Фірташа у вересні 2013-го, коли він проводив тут нараду членів Союзу хіміків України.

Як би не розвивався нинішній конфлікт, на «Рівнеазот» рано чи пізно чекатиме доля усіх промислових гігантів, зведених у Рівному за радянських часів. Причина очевидна — за нинішніх економічних умов існування підприємств із тисячами працівників та потужною інфраструктурою рано чи пізно стає збитковим. Не зникнути подібно до «Газотрону», радіозаводу, заводу тракторних агрегатів та не залишитись на мінімумі потужностей як льонокомбінат, «нетканка» та високовольтний, «Рівнеазоту» вдалося, по-перше, завдяки простоті технології, яка полягає у звичайній хімічній реакції під наглядом персоналу, по-друге, значному попиту на один із видів його продукції — міндобрива. Усі інші виробництва на «Азоті» вже давно зупинені як збиткові. Якщо зупиниться й це — трагедії не станеться. Добрив на світовому ринку більш ніж досить, а працівники знайдуть собі нову роботу. Єдина справжня проблема — міські очисні споруди Рівного, які продовжують перебувати на балансі заводу. Про них доведеться подбати місцевій владі — не все ж їй земельні ділянки ділити.

Володимир Коваленко, головний інженер ПАТ "Рівнеазот" прокоментував телеканалу "Інтер":

— Те, що був арештований газ та були заблоковані рахунки, загнало підприємство у глухий кут і не дало можливості працювати в таких умовах. Працівники і далі ходять на роботу. Їх не звільняють і продовжують платити зарплату. Це позиція власника підприємства Дмитра Фірташа. Але як довго підприємство, виробництво на якому зупинене, зможе виплачувати зарплату — а в середньому вона становить 5 тисяч гривень — на "Рівнеазоті" не знають. Минулого року підприємство переказало податків та зборів на 895 млн. грн. в цьому році тільки за п'ять місяців — 232 млн. грн. Виникає запитання, чи потрібен для держави у цій критичній фінансовій ситуації майже мільярд гривень у бюджет країни? Ті кредити, які ми беремо, вони проїдаються, фактично нічого не будується, нічого не модернізується. На мою думку, Кабмін мав би зранку дзвонити керівникам підприємств і запитувати, чим можна допомогти, щоб підприємство стабільно працювало.

Ігор Тимошенко, директор обласного департаменту економічного розвитку та торгівлі:

— Якщо "Рівнеазот" не запрацює, буде дуже погано. Перш за все, для звільнених 4 тисяч працівників Рівненський регіон не зможе забезпечити стільки робочих місць. Їх просто не створять за нинішньої ситуації. Наразі працівникам мають виплачувати зарплату. Передбачено у трудових договорах, що під час зупинок заробітна плата зберігається. Не йдеться і про зупинку очисних споруд, проте якщо на заводі заявлять про це, будемо домовлятися. З міндобривами колапсу не буде. Тільки прикро, що доведеться імпортувати їх з-за кордону, коли маємо свої підприємства.

"Рівнеазот" не звертався до нас з клопотанням, щоб ми втрутилися. На рівні області цю проблему не вирішити. Проте ми хочемо, щоб завод працював, а тому готові звертатися з офіційним листом до Кабміну.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Ми вже підрахували, якщо 4 тисячам працівників припиняють виплачувати зарплату, міський бюджет втратить до кінця року 12-15 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Ви уявляєте, скільки можна всього зробити за ці кошти? Є надія, що попри зупинку, робітникам хоч щось виплачуватимуть, бо інакше на вулиці опиняться тисячі безробітних. Не думаю, що "Рівнеазот" зупинить очисні споруди. Принаймні поки що про це не йдеться. Ми на сесії будемо, очевидно, приймати звернення, щоб підприємство запрацювало. Але як вирішиться ситуація із заводом, знають, можливо, лише 2-3 високопосадовці у державі.

Юрій Приварський, перший заступник голови Рівненської ОДА:

— Ми стурбовані зупинкою "Рівнеазоту", це одне з найважливіших бюджетоутворюючих підприємств області, середня зарплата на ньому — одна з найвищих на Рівненщині. Одразу після заяви "Ostchem" про зупинку заводу ми направили до Адміністрації президента та Кабінету Міністрів звернення. Відповіді поки що не отримали. Не звертався до нас і "Рівнеазот". Проте у нас є інформація, що газопостачання до підприємства вимкнули з ініціативи саме ПАТ "Рівнеазот", а не Рівненського лінійного відділення "Львівтрансгазу". Щодо очисних споруд, то будь-яких заяв щодо їхньої зупинки не було. "Рівнеазот" вже обмежував свою роботу і раніше, проте жодного разу очисні споруди не зупиняли.

За матеріалами Рівне Вечірнє

Читати також:

На "Рівнеазот" потрібні працівники [+СПИСОК]

"Рівнеазот" не відновлює роботу, бо арештовано газ

Суд зобов'язав "Рівнеазот" до липня виплатити 370 мільйонів боргу «Нафтогазу»





На правах реклами