Ми у Facebook
22.07.2015, 14:00

Правоохоронці не можуть протистояти бурштинокопачам

Начальник УМВС України в Рівненській області Сергій Максимов побував у Сарненському районі.
Сергій Максимов поспілкувався й з місцевими мешканцями. Вони розповіли головному міліціонеру області про свої нелегке життя-буття та про те, що штовхає їх ставати старателями,передає ІА ZIK

Поклади бурштину-сирцю є не лише в Сарненському районі, а в чотирьох регіонах області.



Депутати Верховної ради не легалізували видобуток бурштину на Рівненщині

«Поклади бурштину-сирцю на Рівненщині пролягають на різній глибині на понад дев’яти тисячах квадратних кілометрів, – каже начальник УМВС України в Рівненській області Сергій Максимов. – Несанкціонований видобуток бурштину здійснюється у п’яти районах. Всього особового складу ми маємо дві з половиною тисячі. Повністю направити всіх міліціонерів для припинення цього явища ми не в змозі, оскільки залишаться обласний центр та інші райони без правоохоронців. До того ж, коли надходить повідомлення з крайнього села Рокитнівського району, слідчо-оперативна група, яка виїжджає з райвідділу, може дістатися до місця події лише за годину-півтори, оскільки у північних районах болотиста місцевість. Тоді доводиться долати великі відстані пішки. За цей час бурштинокопачі встигають покинути місця видобутку. Тож виставити по міліціонеру у всіх місцях, де видобувають бурштин-сирець, неможливо. Є непоодинокі факти, коли під час виїзду працівники міліції отримували сильний супротив значної кількості старателів. Як наслідок, це призводить до реальної загрози протистоянь з можливими людськими жертвами та матеріальними втратами. Місцеве населення цих районів, міцно захищаючи поклади каміння, завдяки мобільності повстає та протидіє діям правоохоронців, залучаючи до протистоянь не тільки жінок, а й дітей. У цьому році були випадки, коли місцеві застосовували зброю, палки, каміння, словом, все, що траплялося під руки. Хоча із початку року ми вже вилучили 79 мотопомп, 20 одиниць транспорту, три електрогенератори, понад 50 кілограмів бурштину-сирцю на загальну суму майже чотири мільйони гривень та затримали 127 осіб, причетних до незаконного видобутку, однак рейди міліції проблеми не вирішать, оскільки необхідно вносити зміни у законодавство».



Як зазначає керівник міліції Рівненщини Сергій Максимов, через недосконале законодавство правоохоронці області не можуть ефективно протидіяти цьому виду злочину, оскільки, згідно із санкцією статті 240 Кримінального кодексу України (крім частини 4), порушення правил охорони надр не належить до тяжких злочинів, що не дозволяє проведення певного комплексу оперативно-розшукових заходів та не дає можливості документувати осіб, які є безпосередніми організаторами незаконного видобутку бурштину-сирцю, оплачують роботу старателів і збувають видобуте каміння. Як наслідок – до відповідальності притягуються лише особи, які скоїли незаконний видобуток бурштину, тобто рядові виконавці, а це, як правило, місцеві мешканці.





На правах реклами