Ми у Facebook
29.07.2015, 15:30

Поліський бурштин копають пенсіонери й держслужбовці

"Старателі"кажуть, що 50 тисяч доларів на дорозі не валяються.
У пошуках легкої наживи до «клондайків» на Поліссі заробітчани їдуть звідусіль. І це не дивно, адже ціна кілограму бурштину значно перевищує середньомісячну зарплатню. В Україні на «чорному» ринку за стільки сонячного каменю платять від 200 до 4500 умовних одиниць. Не гребують таким заробітком навіть місцеві чиновники, які їздять на родовища посеред робочого тижня цілими родинами. Задля цього незаконні старателі навіть беруть на роботі вихідні. Про свій промисел вони з легкістю розповідають у приватних розмовах.

Депутати Верховної ради не легалізували видобуток бурштину на Рівненщині

- Сьогодні заробіток - не дуже, - зізнається Дмитро, житель Березнівщини. – «Намили» бурштину лише на 500 гривень, а перед цим заробили 600 доларів. Загалом, якщо добре попрацювати, то на родовищах за день можна заробити до 50 тисяч доларів! Мав розмову з братом, то вирішили їхати завтра в Осову Дубровицького району і на вихідних плануємо туди знову. Там з однієї сторони міліціонери вартують і нікого не пропускають, але є люди, які нас проведуть. Побачимо, може, щось з хлопцями заробимо. Головне, щоб дав Бог вдало викопати бурштину, натрапити на велику жилу з «кусенями».

]

Чоловік живе з батьками і працює в одному з відділів місцевої райдержадміністрації. Завдяки таким підробіткам побудував собі будинок. Попри запевнення правоохоронців, що вони постійно борються з явищем нелегального видобутку бурштину на Рівненщині, цей вид діяльності процвітає.

Бурштинокопачі з Рівненщини вчинили сутичку з житомирськими конкурентами

- Поклади бурштину-сирцю пролягають на різній глибині на понад дев’яти тисячах квадратних кілометрів, — зазначає начальник управління МВС у Рівненській області Сергій Максимов – Нелегальний видобуток бурштину здійснюють у п’яти районах. У нас же всього особового складу дві з половиною тисячі осіб. Зрозуміло, що направити всіх міліціонерів для боротьби з нелегальними бурштинокопачами ми не в змозі, оскільки обласний центр та інші райони просто залишаться без правоохоронців.

Розуміють це й самі копачі. Тому давно перестали боятися правоохоронців. Вони навіть готові силою проганяти учасників «антистарательських» рейдів. Причиною такого ставлення селян до міліції, очевидно, ще й є їх впевненість у тому, що саме представники органів «кришують» нелегальний видобуток. А рідкісні «наїзди» на когось – це лише переділ сфер впливу та територій.

Одним із ласих місць для незаконних старателів називають Дубровицький район. На початку весни в урочищі Кукля побилися міліціонери з понад двома сотнями бурштинокопачів. Незаконних старателів також неодноразово бачили біля села Великі Озера. Був там випадок, коли стражі порядку намагалися завадити їм копати, то люди кинулися на них з палицями. Тоді сімох правоохоронців із забоями, гематомами та саднами доправили в лікарню. Крім того, селяни пошкодили два службових автомобілі.

Таких історій на поліських «клондайках» чимало. Наприклад, кілька днів тому сталася чергова сутичка місцевих із правоохоронцями. Цього разу копачі не розібрались, що до рейду залучили спецпризначенців. Ті, коли побачили агресію, почали стріляти по людях, щоправда, гумовими кулями. Однак можлива загроза здоров’ю, а іноді навіть і життю не зупиняє старателів, бо такі гроші, як на бурштинових копальнях, вони навряд чи де ще зароблять.

Джерело: Прес-центр






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ