Ми у Facebook
07.08.2015, 14:15

Чому можуть зникнути Шацькі озера

Мешканці Шацького району, екологи та місцева влада нарікають на те, що з кожним роком рівень води у Шацьких озерах стає меншим. Як вважають експерти, основна проблема полягає у розробці Хотиславського кар’єру у Білорусі, який загрожує не лише обмілінню Шацьких озер, а й їх зникненню.
Про це повідомляє портал "Четверта влада" з посиланням на «Громадське. Волинь».

«Цей кар’єр знаходиться не далеко від Шацьких озер. До озера Пісочне по прямій – 16 кілометрів, а до озера Світязь – 21 кілометр. На сьогоднішній день заглублення на видобування кварцового піску пішло на глибину 15 метрів і більше. Відкачка води іде більше десяти тисяч кубів за добу. На території кар’єру збудовано два заводи, які готові до інтенсивної роботи» – зазначає директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко.

Коли краще їхати на Шацькі озера?

Посадовець заявляє, що найбільша небезпека виникне тоді, коли розробники дійдуть до покладів білої глини мергелю. Це сприятиме утворенню депресивної воронки, в яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. За таких умов виникне висока ймовірність того, що малі озера Шацького комплексу зникнуть, а Світязь обміліє і втратить більшу частину свого плеса.

Шацькі озера охоронятимуть від сепаратистів

Вирішення цієї проблеми потребує негайного дієвого реагування керівних владних органів України та Білорусі. Проте, жодних дієвих кроків так і не приймається, а загроза екологічної катастрофи на Волині зростає.





На правах реклами