Ми у Facebook
16.08.2015, 11:00

Рівненщина: новий опалювальний сезон на межі зриву

Чергові нововведення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) можуть призвести до зриву опалювального сезону на Рівненщині та ставлять під загрозу можливість подальшого постачання природного газу споживачам регіону.
Через неправомірне рішення НКРЕКП щодо зміни Алгоритму розподілу коштів, які надходять від споживачів газу на розподільчі рахунки постачальників, вже понад місяць кошти не розподіляються між учасниками газового ринку. Алгоритм був прийнятий з грубим порушенням законодавства і здорового глузду, що й спричинило зупинку руху коштів на розподільчих рахунках, - повідомляє фахівець із зв'язків з громадськістю та пресою ПАТ "Рівнегаз" Вікторія Левчук.

Як рівняни платитимуть за газ: приклади розрахунку

«Відповідно до ліцензійних умов, основним джерелом доходу підприємств на ринку природного газу є тарифна виручка. Через блокування рахунків наше підприємство не в змозі виконати роботи щодо підготовки газових мереж області до опалювального сезону. Також гальмується виконання інвестпрограми, а це – встановлення лічильників газу споживачам, капітальні ремонти газопроводів, придбання необхідних матеріалів тощо. Під загрозою опинилось обслуговування понад 255 тисяч побутових споживачів та 4,4 тис. підприємств та організацій», - коментує голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас.

"Рівнеазот" не відновлює роботу, бо арештовано газ

У 2014 – 2015 роках НКРЕКП було встановлено для ПАТ «Рівнегаз» тариф на транспортування природного газу розподільними газопроводами, який не покривав фактичних витрат компанії. Зокрема, в тарифах, затверджених НКРЕКП установлено рівень технологічних втрат, що не відповідає реальним показникам. Це створило у підприємства штучні борги за газ, ресурс на покриття яких відсутній. Проте вести конструктивний та публічний діалог для вирішення цих проблем у Комісії відмовляються. Узагальнюючи вищевикладене, можна дійти висновку про наявну узгодженість дій НКРЕКП та Міненерговугілля, спрямованих на умисне спричинення дестабілізації господарської діяльності газорозподільних та газопостачальних підприємств шляхом штучного створення боргів за технологічний газ та блокування отримання ними власних коштів за надані послуги з розподілу та постачання природного газу.

«Наші спроби знайти порозуміння чи компроміс з відповідальними особами за такий стан справ в газовій галузі досі не дали жодних результатів. Нинішня криза створюється штучно і найгірше, що наслідки цієї кризи та чиновницької бездіяльності можуть знову позначитись на простих споживачах» - резюмує директор ТОВ «РІВНЕГАЗ ЗБУТ» Леонід Кошельник.

Додамо, що державна регуляторна служба вже відкликала своє погодження під рішенням НКРЕКП щодо Алгоритму розподілу коштів, наслідком чого є його не правочинність і скасування державної реєстрації.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ