Ми у Facebook
20.08.2015, 10:15

Чим загрожує нестача води на Рівненській АЕС

Рівень води на Хрінницькому водосховищі, що забезпечує постачання води для охолодження атомних реакторів РАЕС, впав до мінімальних позначок внаслідок аномальної спеки.
Уже півроку Хрінницька ГЕС, що перекачує воду зі Стира для охолодження реакторів, працює на півпотужності – з двох турбін вмикають лише одну. Брак води створює загрози діяльності атомній електростанції.

За перший місяць літа 2015 року виявився найбільш посушливим за останнє століття. Це, зокрема, призвело до обміління водних артерій Рівненщини – у головних річках області рівень води впав подекуди на два метри.

Природоохоронці запевняють, що такі зміни водного балансу можуть
викликати непередбачувані ситуації екологічного та техногенного характеру.

«Через надмірне та невиправдане використання викопного палива на нашій планеті зміни клімату відбуваються із такою швидкістю, що випереджають навіть найпесимістичніші прогнози експертів, - коментує ситуацію Голова Ради Екоклубу Андрій Мартинюк. – Цього року ми всі страждаємо від спеки, і подібні катастрофічні явища у майбутньому будуть траплятися все частіше. Вони впливають на всі сектори господарства та економіки, та в першу чергу нас турбують ті, вихід з ладу яких може призвести до глобальних катастроф. Сьогодні традиційно повноводне Полісся страждає від посухи, що несе небезпеку і для Рівненської АЕС, побудованої на карстах. Одна з приток головної річки області повністю забрана для наповнення ставу-охолоджувача. Але цього не вистачає і АЕС відбирає воду безпосередньо з Горині. Страшно подумати, що траплятиметься, якщо безглузді урядові плани здійсняться і ще два атомних блоки буде побудовано на Хмельницькій АЕС» - наголошує природоохоронець.

У світі та Україні лобісти розвитку атомної енергетики намагаються позиціонувати її як кліматоохоронне рішення, оскільки ця галузь утворює порівняно мало викидів парникових газів. Та факти доводять, що загрози «мирного атома» набагато перевищують всі гадані переваги.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ