Ми у Facebook
21.08.2015, 16:00

У Рівному адмінреформу обговорили з воєводою з Польщі

Аби поділитися досвідом своєї держави в організації місцевого самоврядування, Рівненщину відвідала делегація з Лодзінського воєводства Республіки Польща. Очолила делегацію воєвода Лодзького воєводства Іоланта Хелмінська.
«Співпраця з Україною в основному полягає у тому, аби донести досвід Польщі. Це має вберегти вашу країну від тих помилок, які були свого часу у нас, - акцентувала Іоланта Хелмінська під час зустрічі із першим заступником голови Рівненської облдержадміністрації Юрієм Приварським.

Підтримано перспективний план формування територій громад Рівненщини

За словами воєводи, проводячи реформу, треба дивитися вперед – з огляду на залучення європейських коштів. Якщо ж новоутворена громада буде слабкою, вона не зможе подавати заявки на отримання фінансування.

У свою чергу Юрій Приварський наголосив, що на Рівненщині планується створити близько 50 громад, основним принципом при цьому є їх спроможність. «Дохідна частина громади має давати можливість вирішувати ті завдання, які стоять перед нею. У рамках цього в законодавство було внесено зміни і частина податків вже перенесена на сільські та селищні ради. Як результат, місцеві бюджети Рівненщини зросли в рази», - зазначив Юрій Приварський.
Також на зустрічі сторони обговорили перспективи та можливі напрямки співпраці польських посадовців з рівненськими на рівні районів, департаментів та управлінь.

Як триває адміністративна реформа на Дубенщині

«Ми готові переймати досвід європейських сусідів. Дуже добре почути думки фахівців, які пройшли через це. Це дозволить попередити ті помилки, які в свій час були в Польщі», - підсумував Юрій Приварський.
Також у рамках перебування на Рівненщині польські гості відвідали аварійно-рятувальний загін спеціального призначення облуправління ДСНС. Начальник відомства Сергій Крук ознайомив іноземців з умовами служби рятувальників, розповів про пожежно-рятувальну та спеціальну техніку.





На правах реклами