Ми у Facebook
29.08.2015, 09:45

Рівненські підприємці: "Дайте нам працювати по-чесному"

На всіх шпальтах газет, інтернет-сайтах можна ознайомитись з інформацією про корупцію на митниці, зловживання, черги на кордоні, контрабанду. Українці вже точно знають, хто ворог держави – митник. Тому “всіх митників потрібно скоротити, віддати на виховання іноземцям чи посадити”.
Поки йде широка кампанія проти митниці як державної структури, поки людей привчають через ЗМІ до думки, що митниця взагалі не потрібна країні, Рівненська митниця ДФС провела ряд реформ і новацій, які чомусь зовсім не були оцінені по заслугах.

Як Рівненська митниця співпрацює з волонтерами

Вперше у Рівному пройшов захід, де були присутні народні депутати України, заступник голови Державної фіскальної служби, представники влади області та рівненські підприємці. Ініціатором цього заходу став Форум сприяння митній справі та інвестиціям Рівненщини. В імпортерів, активістів та членів громадських об’єднань було дві мети – донести до "високих вух", що Рівненщина вже працює в оновленому форматі й що кадрові призначення на митниці повинні здійснюватися тільки через відритий конкурс, із врахуванням думки громади, адже саме на цьому наголошував Президент України Петро Порошенко на зустрічах із силовими структурами у Львові, Одесі та інших містах. Чому це так важливо? А давайте розберемося!

Де ви бачили, щоб широке коло підприємців, бізнесу одностайно підтримувало чиновників? А де ви чули, що бізнесмен хоче чесно платити податки і прохає, щоб йому не заважали це робити? Побачити та почути таке можна було саме на засіданні Форуму, який проходив 12 серпня у Рівненській облдержадміністрації. Бізнес налагодив співпрацю з Рівненською митницею Державної фіскальної служби (ДФС) таким чином, що всі питання вирішуються відкрито, прозоро та швидко. Старі "схеми" зруйновані, старі кадри, які саме працювали на тих "схемах", – звільнені. У той час, коли ДФС тільки обіцяє реформи, у Рівненській митниці працюють та втілюють в життя новий формат роботи.

Що ж Рівненська митниця ДФС за таку роботу отримала у відповідь? Уже не один тиждень митницю просто "трясуть" не одна, не дві, а цілих три перевірки.

Мовою цифр
Варто зазначити, що митниця дає у бюджет Рівненської області чи не найбільший відсоток надходжень. Про це присутні на Форумі почули від першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія ПРИВАРСЬКОГО.

“На сьогодні Рівненська митниця забезпечує 76 відсотків надходжень до держбюджету по області. У порівнянні з показниками минулого року надходження зросли в рази, – зазначив Юрій Приварський. – Не дивлячись на складну ситуацію в країні, з Рівненщини не відбулося відтоку інвестицій. Це свідчення того, що іноземні інвестори впевнені у нашому регіоні”. Також Юрій Приварський відзначив, що за останній рік до облдержадміністрації не було скарг на роботу митниці.

***

За 7 місяців 2015 року митниця перерахувала до бюджету платежів у сумі 2 134 884,39 тис. грн. Це 113% доведеного показника. Перевиконання становить 246 836,49 тис. грн.
За 7 місяців поточного року бюджет Рівненщини отримав 1,4 млрд гривень.
Повернулося 22 імпортери.
Додатково залучено до держбюджету 66 052 639 грн.


Контрабанда

Новація 2015 року – це те, що перевірки проводилися в тому випадку, коли попередньо проведена аналітична робота на 90% вказувала на наявність ознак правопорушення, що в свою чергу виключило скарги з боку суб’єктів ЗЕД.

370 справ про порушення митних правил на суму 29 004, 859 гривні. У 149 справах вилучено предметів порушень митних правил на суму 7 875 637 гривень.

У порівнянні з 2014 роком тільки одним підрозділом Рівненської митниці ДФС було збільшено надходжень на суму більше 17 мільйонів.

***
Витрати на комісію, які несе держава
Добові 35 грн\день, готель 300 грн \день, 25 людей, 30 днів
335*30= 10 050 грн.
10 050*25= 251 250 гривень


З початком роботи комісії, яка має широке коло повноважень – а саме може втручатись у роботу митниці у зонах митного контролю, суттєво впали показники середньоденних перерахувань до Держбюджету. Суттєво – це майже в 1,5 раза. Управління адміністрування платежів Рівненської митниці ДФС прогнозує, що за серпень місяць сума втрат сягне близько 50 млн гривень.

Скільки недоотримає обласний бюджет?

На митницю надходять численні орієнтування щодо фірм, які проводять митне оформлення у Рівному. У відповідь від імпортерів у митницю почали надходити запити щодо правомірності перешкоджання їх господарчої діяльності внаслідок дій підрозділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС Рівненської області. Імпортери висловлюють обурення тим фактом, що на митницю надходять орієнтування, дія яких розповсюджується тільки на Рівне та область. Якщо імпортер буде проводити митне оформлення в інших областях України, орієнтування не діють, і проблем у зоні митного контролю не виникає. Відтак незрозуміло, чому оформлення у Рівному вважається порушенням податкового та митного законодавства, а оформлення в інших областях – ні. Це штучне “видавлювання” бізнесу із зони діяльності Рівненської митниці, спровоковане "зверху".

Рівненська митниця конфіскувала товарів на 100 тисяч гривень

– У мене немає нарікань на роботу митниці. Зараз у нас злагоджена робота, усі суб'єкти задоволені. З початку ж серпня склалася ситуація, коли до тих, хто оформлює автотранспорт на митниці, почалося упереджене ставлення, – розповідає представник волинської фірми Андрій. – Ми з Волині прийшли на Рівненську митницю, бо знали, що тут злагоджена робота. А зараз через поведення цієї перевірки процес ускладнили. Тим самим якщо такі дії не припиняться, то ми повернемося назад на Волинь. А повірте, наша фірма дає мільйонні надходження Рівненській митниці.

Новий формат "чесний бізнес – чесний чиновник"

Дослухавшись до прохань громадськості, очільник митниці пройшов громадську люстрацію. Але ще до того саме його кандидатуру на посаду начальника схвалила громадськість на засіданні Форуму. Рік на посаді Олег Вавровський кожну свою обіцянку виконав. Зараз, коли триває "кадрова карусель" у фіскальній службі, існує реальна загроза, що на Рівненщині з’явиться нова "молода команда", як вже було декілька разів за останні роки. Тому основна вимога Форуму (і це записано у резолюції) – проведення відкритого конкурсу на посаду очільника митниці. Суб’єкти ЗЕД одностайно підтримують думку, що керівник повинен бути перш за все місцевий – йому буде не однаково, що відбувається з областю, з людьми, а по-друге, місцеву людину легше контролювати. Ефективність боротьби з корупцією в митниці відбувається через контроль за діяльністю митниці з боку громадськості. Зараз такий контроль є і достатньо дієвий.
На Форумі за останні місяці обговорювали поліпшення умов роботи (митниця продовжила роботу на постах до 21 години); скарги інвесторів на дії працівника одного з підрозділів митниці (переведений на іншу посаду наказом Рівненської митниці ДФС), обговорення звернення до Уряду країни з приводу скасування додаткового митного збору, питання гуманітарної допомоги учасникам АТО.

Проведення Форумів сприяння митній справі та інвестиціям Рівненщини забезпечили безпосередню участь платників митних зборів у прийнятті важливих рішень щодо поліпшення умов ведення бізнесу. Інвестиційний клімат області значно покращився.

– Митниця і бізнес мають працювати разом та спільно долати корупцію в усіх її проявах. Наш Форум сприяння митній справі не дозволив повернути на Рівненщину колишніх одіозних керівників митниці. А робота ніколи не виходить з конструктивного русла, – говорить голова правління Форуму Віталій КОНОНЧУК. – У місцевих бізнесменів тепер хороша співпраця із Рівненською митницею, вони задоволені роботою начальника Олега Вавровського і не хочуть, щоб з Києва присилали іншого керівника.

Начальник Головного управління ДФС у Рівненській області Дмитро ЗАЙЦЕВ зауважив, що не зміг сам бути присутній на Форумі. Адже попередньо з було заплановано селекторну нараду. Пан Дмитро сказав, що керівного складу на Форумі представлено не було, але були присутні представники ДФС. Адже сприймає митницю як партнера і хотів би зберегти співпрацю з нею.

Голова Рівненської облради Михайло КИРИЛЛОВ під час останнього Форуму "Новий формат – бізнес та митниця" зауважив, що не розуміє, чому київські високопосадовці хочуть змінити керівників рівненської митниці. І постає питання, чому столичні чиновники хочуть змінити керівника, у той самий час, коли бізнес та митники врешті змогли знайти спільну мову.

Те, що співпраця нарешті налагодилася, підтверджують і самі підприємці. Директор ТОВ “Лазорчик” Володимир ЛАЗОРЧИК говорить, що керівництво митниці нині сприяє роботі бізнесу. Адже відмінили старі схеми роботи, які існували впродовж років. Водночас пан Володимир зауважив, що три місяці вже нічого не возить через кордон, адже введене державою мито робить просто космічними ціни навіть на найдешевші, здавалося б, товари.

Директор ПП “Віліс” Володимир ЖАБЧИК зазначає, що нинішньому керівництву митниці вдалося зруйнувати непрозору систему і докласти чимало зусиль, щоб сприяти роботі підприємців. Тим самим бізнесу стало легше працювати і можна бути впевненими у відкритому вирішенні усіх питань, що виникають.

– Вже три місяці на митниці відбуваються перевірки, які заважають роботі як самих працівників, так і заважають роботі підприємців. Що ще потрібно чиновникам державного рівня? Хіба вони не бачать, що на митниці збільшилися доходи у чотири рази. Невже це не свідчить про хорошу роботу? – наголошує Віктор Жабчик. – Ми не дамо знищувати нашу країну та бюджет області будь-яким чиновникам. Ми готові сплачувати податки в бюджет, але хочемо знати, що все відбувається чесно і прозоро. Якщо нам захочуть знову прислати в область “ставленика” згори, то ми покажемо, що вміємо відстоювати своїх людей і наші інтереси.

Олена ЯРОЩУК на Форумі подякувала не тільки Вавровському О.А., а ще й заступникам начальника Рівненської митниці ДФС Панчуку С.Є та Мовчанюку С.Ю. за активне сприяння у виконанні замовлення на поставку чаю Міністерства оборони України.

Що пояснюють столичні чиновники й нардепи


На “Форум сприяння митній справі та інвестицій Рівненщини” вдалося запросити чиновників зі столиці, приїхав навіть заступник Голови Державної фіскальної служби України, і тим самим це підтвердило рівень подібних заходів, які проводять в області.

Заступник Голови Державної фіскальної служби України Костянтин ЛІКАРЧУК пояснив, що перевірки на митницях йдуть і навряд чи скоро закінчаться:

"Проблематика в тому, що вони будуть йти і далі, якщо ситуація кардинальним чином не зміниться, якщо ми концептуально не вирішимо проблеми, то вони будуть йти й далі".

Не приховував пан Костянтин і того, що митниця – “ласий шматок”, адже дає найбільше грошей до бюджетів на усіх рівнях. Щоб змінити начальника митниці в межах правового поля, достатньо штучно створити умови невиконання митницею завдань з наповнення державної скарбниці (див. вище) та написати негативний акт перевірки митниці. Лікарчук висловився досить прозоро: будуть тиснути до тих пір, поки не досягнуть мети та не поставлять "свою" людину на керівну посаду.
Але після того, як Лікарчук прибув у Київ, у нього почалися справжні проблеми. Фіскальна служба не сприйняла відкритого формату спілкування на Форумі.

Ось що написав Костянтин Лікарчук на своїй сторінці у Фейсбук:

“Сегодня по поручению Кабмина началась служебная проверка относительно моей поездки в Ровно 12.08.15 на инвестиционный и таможенный форум. 
Проверка должна быть проведена с 18.08.15 по 25.08.15. 
Однако, появился слух что меня готовятся отстранить от должности на заседании Кабмина уже завтра, 19.08.15, по той причине, что я поехал на этот форум без согласования с Насировым. 
В Минфине на полном серьёзе считают, что это может быть причиной для отстранения и даже увольнения. Не хочу проводить параллели но, видимо, августовские дни очень благоприятствуют разного рода путчам и переворотам. И периоды совпадают... Интересно, чем это все закончится?”


Для тих, хто насправді переймається проблемами митниці, дамо пораду: читайте все, що пише Костянтин Лікарчук. Наприклад, що так звані "реформи ДФС" не стосуються вимог МВФ. Що не треба залякувати бізнес постаудитом, що реформи – це комплекс дій і що думка фахівців митної справи не була врахована взагалі. Замість реформ почалася справжнє "полювання на відьом".

Зараз митники країни зі страхом чекають, коли Насіров (голова Державної фіскальної служби України) таки позбудеться єдиної людини, яка розібралася у суті митної справи і б'є в усі дзвони. Що буде, якщо бюджет держави, та ще й під час війни, недоотримає митних платежів?

Коментар активіста Павла УЛЬЯНОВСЬКОГО, члена Форуму сприяння митній справі та інвестиціям Рівненщини:


– Митниця України складає левову частку українського бюджету. Я маю достовірну інформацію, що митниця в розробці ФСБ, російських спецслужб. Враховуючи прихід на митницю "старих кадрів" Калетника, не зрозуміли призначення радником міністра ДФС пана Романенка (близької людини Калетника), можна зробити логічні висновки, на рахунок того, що відбувається насправді. Наноситься удар саме по українському бюджету. Рівненська митниця наразі уособлює собою фортецю, яка єдина, що чинить спротив міністру ДФС Насірову та його незрозумілим кадровим призначенням. Нас дуже обурила заява Насірова щодо його заступника пана Лікарчука, який, на наш погляд, є людиною, яка заслуговує на довіру та може стати джерелом проведення реформ на митниці. Вчора дізнався і вважаю це так само логічним, що почали поливати брудом депутата ВР України Тетяну Острікову.

Почалася велика політична гра, заручником якої був і, на жаль, є бізнес та інвестиційний клімат у країні. Місцевий бізнес відкрито заявляє, що буде чинити спротив. Бізнес має стати повноцінним учасником діалогу і контролювати проведення реформ у країні. Дієвість та конструктив цього діалогу на сьогоднішній день доведені саме роботою рівненського Форуму та рівненських митників.

Народний депутат Тетяна ОСТРІКОВА акцентувала свою доповідь на тому, що у Верховній Раді вже є чимало напрацювань щодо того, як налагодити роботу митниці. Просто потрібен час, щоб їх було розглянуто і прийнято. Тетяна була вражена роботою форумчан та запросила їх до профільного комітету ВРУ (Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики) з метою плідної співпраці. Бізнес на "своїй шкурі" відчуває всі дірки та недосконалості законів. Тому ті, хто активно займається зовнішньоекономічною діяльністю, саме і можуть допомогти вдосконалити закони. Якраз зараз вирішується доля митниці – чи бути їй незрозумілим підрозділом без прав вирішувати проблеми, чи все ж таки стати окремою службою, з чіткою вертикаллю влади та завданнями.

Тим самим хотілося б, щоб рівненські підприємці та митниця не залишилися сам-на-сам з цією проблемою. Адже надходження митниці — це напряму поповнення бюджеті області. Тож усі учасники Форму та громадські активісти просять владу області не стояти осторонь цієї проблеми. А перемога завжди на боці тих, хто зміг об’єднатись заради доброї справи. Не будьте байдужі!





На правах реклами