Ми у Facebook
29.08.2015, 15:40

“Народний контроль” - проти змін до Конституції

Наш співрозмовник - лідер громадського руху "Народний контроль" на Рівненщині Дмитро Сільман.
31 серпня на позачерговому засіданні Верховної Ради має бути розглянуто в першому читанні проект закону про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, внесений Президентом України. Громадський рух “Народний контроль”, який зародився на Майдані та об'єднав небайдужих людей з активною громадською позицією для спільного контролю над владою, має власну чітку і принципову позицію щодо запропонованих змін. Адже мова йде про територіальну цілісність держави. Як голосуватимуть за конституційні зміни депутати, які представляють у парламенті “Народний контроль”? Про це розмовляємо з лідером громадського руху “Народний контроль” на Рівненщині Дмитром Сільманом.

- Пане Дмитре, чи підтримають депутати від “Народного контролю” зміни до Конституції, які пропонують надати особливий статус окремим територіям Донбасу?
- Однозначно ні. Депутати від “Народного контролю” не будуть голосувати за зміни до Конституції 31 серпня, бо вони загрожують територіальній цілісності держави. Ми проти особливого статусу Донбасу, бо це де-факто означає федералізацію країни. Україна – унітарна держава. Тому ми ПРОТИ виокремлення будь-яких регіонів.

- Але, можливо, запропонований особливий статус стане ключем до вирішення проблем на Сході?
- Не ключем, а бомбою сповільненої дії, яка будь-якої миті може підірвати інтереси України. Ми переконані: про будь-які самоврядні зміни на сході можна буде говорити лише після повного звільнення окупованих територій. Натомість зараз особливий статус не лише не вирішить проблему на Сході, а дасть підґрунтя для поширення сепаратистських настроїв, розхитування ситуації. Врегулювати територіальні й адміністративні проблеми у Донецькій, Луганській областях можна лише через чіткі і несуперечливі механізми, скеровані передусім на дотримання інтересів України, а не Москви, Європи чи США.

- Тобто ви вважаєте, що особливий статус для окупованих територій на сході через зміни до Конституції – неприйнятний варіант для України? Але чому саме?
- Тому що він базується на Мінських домовленостях, зокрема на 11 пункті, який містить чимало небезпек. У разі узаконення через Конституцію умов пункту сепаратисти і терористи будуть амністовані, зможуть займати керівні посади в органах місцевого самоврядування, призначати прокурорів, суддів. Окрім того, окуповані території отримуватимуть фінансову підтримку від України, але зможуть вести економічні стосунки із країною-агресором Росією. Це неприпустимі речі.

- Пане Дмитре, Конституція України забороняє змінювати головний закон у період надзвичайного та воєнного станів. Але офіційно у нас не оголошено ні першого, ні іншого...
- В країні зараз навіть не воєнний стан, а справжня війна. У такий складний і нестабільний час не варто змінювати Конституцію. Тим паче не варто робити це поспіхом, без належного обговорення, адже йдеться про засадничі для держави речі.

- Як тоді ув'язати вашу позицію з вимогами децентралізації влади, про які говорять усі — від Президента до громадських активістів на місцях?
- Децентралізація влади потрібна Україні, органи місцевого самоврядування мають мати значно більше повноважень – керівних, фінансових. Власне, ці зміни, які пропонуються у Конституції, лише вітаються. Але запропонований проектом змін до Конституції варіант ми вважаємо неприйнятним, оскільки, прикриваючись гучними гаслами про децентралізацію, автори насправді збільшують повноваження окремих центральних гілок влади. Ми проти такої підміни понять, адже на Майдані, де зародився наш громадський рух, люди вимагали реальних змін, справжніх реформ, чесної і порядної влади. І, звісно, збереження незалежності, єдності й територіальної цілісності України. Як партія Майдану ми сповідуємо саме такі цінності. І переконані, що тільки спільний контроль над діями влади на всіх рівнях через активних і небайдужих людей, яких об'єднуємо в своїх рядах, допоможе разом зробити більше.

До теми:

Лідер громадського руху “Народний контроль Рівненщини” Дмитро Сільман: Разом зробимо більше [+Відео]





На правах реклами