Ми у Facebook
19.09.2015, 10:00

Майбутніх рівненських поліцейських перевірятимуть на детекторі брехні

Із 6 жовтня в Рівному розпочинається відбір кандидатів до патрульної служби новоствореної поліції.
Відповідно до статті 51 Закону України "Про Національну  поліцію" (який вступає в дію з 7 листопада цього року), в територіальних органах поліції  утворюються постійні комісії, до складу яких обласна рада обирає двох представників від громадськості. Як пише закон, це потрібно зробити з
числа осіб, що мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні
якості, суспільний авторитет.

Голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов звернувся до громади краю з проханням визначитися щодо своїх представників, які працюватимуть у поліцейській комісії з кадрових питань.

- Якщо простими словами, то саме від цих осіб залежатиме, чи наша поліція
буде гордістю українських реформ, чи міліція лише змінить назву та форму. Бо повноваження поліцейської комісії територіальних органів поліції, до складу яких входять лише п’ять осіб, є надзвичайно важливими, це і проведення відбору на службу в органи поліції, проведення конкурсу для призначення на вакантну посаду. Нині в міліції, саме в цих двох напрямках процвітає корупція і завдання номер один, не допустити цього в поліції, - зазначає Михайло Кириллов.

У свою чергу, Центральний департамент поліції вже визначився із тим, де майбутні поліцейські проходитимуть навчання — на базі Острозької академії, передає "Рівне Вечірнє".

Ректор Національного університету "Острозька академія Ігор Пасічник розповідає, що вони вже готуються приймати на навчання майбутніх поліцейських:

— Ідея належить академії. Недавно ми отримали лист від громадської організації "Зелений тризуб", яка моніторила юридичні факультети різних університетів країни на наявність корупції. Острозька академія виявилася єдиною в країні, де на юридичному нема корупції. Це і спонукало написати лист у центральний департамент поліції з пропозицією навчати поліцейських. Все-таки ми хочемо, щоб нова поліція була некорумпованою, тому і навчання повинне бути без хабарництва. Департамент поліції погодився на пропозицію, і зараз ми ведемо переговори щодо усіх деталей.

За словами ректора НУОА, кандидатів у поліцейських навчатимуть приблизно 10 викладачів. Силами Острозької академії для учнів покриватимуться юридичний, психологічний та життєдіяльний блоки навчання.

ФОТО: форма поліції

Для фізичних та силових навчань планують запрошувати компетентних осіб.

"Також ми сподіваємося, що основний набір кандидатів у нову поліцію буде на базі наших випускників. Ми вже формуємо групи охочих. Як на мене, поспіх у відборі поліцейських недоречний, і обов'язково має бути створено резерв. Досвід інших міст показує, що до поліції все-таки потрапляють випадкові люди. А поліцейські повинні бути кваліфікованими та чесними. Добре було б, якби під час тестування кандидати проходили детектор брехні, щоб одразу можна було відсіяти тих, хто схильний до корупції. До слова, поки що невідомо, хто входитиме у комісію, яка відбиратиме кандидатів у поліцейські. Думаю, у ній будуть представники Острозької академії та центрального департаменту поліції", - розповів Ігор Пасічник, ректор НУОА.

Список документів на вступ до Національної поліції

Загалом, бажаючі можуть вже готувати документи на розгляд обласної ради. До слова, рішення прийматиме вже новообрана обласна рада після 7-го листопада.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ