Ми у Facebook
20.09.2015, 14:30

Сьогодні у Рівненській філармонії гратимуть Баха у супроводі бандури

20 вересня о 17.00год. в Органному залі Кирило Стеценко і Серія "Ексклюзиви" презентують програму "Й. С. Бах - 330: скрипкові концерти з електробандурою".
ЧОМУ СЕРІЯ «ЕКСКЛЮЗИВИ»? ТА В ЧОМУ УНІКАЛЬНІСТЬ ПРОЕКТУ?

1. Вперше у світі буде зіграно всі скрипкові концерти Й. С. Баха у супроводі бандури, яка виконуватиме партію клавесина. Цю надзвичайно цікаву адаптацію здійснив молодий одеський композитор, джазовий імпровізатор та бандурист Георгій Матвіїв. Цікаво, що в цій програмі електробандура звучатиме також як вібрафон, гітара, перкусійні інструменти та скретч-дошка.

2. Спеціально для цього проекту скрипаль і композитор Кирило Стеценко створив оригінальні обробки* семи частин 2-ї та 3-ї Партит Й. С. Баха. Такий творчий метод музикологи називають "стильовою травестією" або "музичним перевдяганням". Наприклад, статечна німецька Алеманда взаємодіє з вишуканою бразильською Босановою, а барокова французька Куранта органічно витанцьовується з американським Рок-н-Ролом. Назви інших частин говорять самі за себе: "Ґавот-Гопак у стилі Реґґі", "Хард Степ Жиґа", "Лур-Коляда", "Прелюдія in Techno", "Сарабанда у синґулярному просторі".

Pівняни приєдналися до мистецької естафети у соцмережах

3. На сценах філармоній України, поруч з відомими колективами "Київська камерата" та "Ars Nova" (Київ), «Віртуози Львова» (Львів), камерними оркестрами Вінниці, Рівного та Чернівців, глядачі стануть причетними до виступів молодих скрипальок Ксені Стеценко, Катерини Бойчук та новоствореного "Тріо АЕС". Особливим гостем київського концерту програми очікується метр українського степ-денсу Володимир Шпудейко. Нині він спільно з Кирилом Стеценком готує прем'єру оригінальної музично-хореографічної інтерпретації скрипкової Жиги ре-мінор Й. С. Баха.

4. Особливим моментом Київського концерту буде використання у творах Й. С. Баха екзотичних українських інструментів "бугай" та "коса". А ще слухачів зацікавлять магічні звуки дзвіночків «ґльокен-шпіль» та «вінд-чаймс», а також незбагненний, потойбічний голос «вітряної труби».

5. Творчою ідеєю тематичної серії «ЕКСКЛЮЗИВИ» є презентація унікальних програм, які народжуються у спонтанній взаємодії музикантів та в ексклюзивній співпраці видатних артистів – популяризація проектів, які виникають у дивовижних збігах обставин та парадоксальним чином сполучають найвіддаленіші стилі, жанри та інструменти. Першою успішною програмою серії була музична акція «Микола Лисенко + Кирило Стеценко = 300» за участю онуків видатних митців, а саме – легендарної піаністки Ради Остапівни Лисенко та скрипаля Кирила Вадимовича Стеценка.

Отже, на слухачів і глядачів проекту "Й. С. БАХ-330: СКРИПКОВІ КОНЦЕРТИ З ЕЛЕКТРОБАНДУРОЮ" очікує низка ексклюзивів. 20 вересня цю програму зможуть відвідати у Рівному, 23 вересня - у Львові, 25 вересня - у Вінниці, 29 вересня - у Житомирі, 4 жовтня - у Чернівцях та 8 жовтня - в Колонному залі Національної філармонії України в Києві.

Радимо завчасно замовляти квитки у касах місцевих філармоній.
*стисло про обробки та про сім стильових травестій Партит Й. С. Баха:
- німецька Allemanda стає бразильською босановою;
- французька Courante сполучається з рок-н-ролом;
- Сарабанда виконується в стилі chill-out;
- Gigue перетворюється в hard-step-dance;
- знаменита Preludie інтерпретується у стилі техно;
- французький Loure шляхетно взаємодіє з колядою;
- популярний Gavotte сполучається з гопаком і реггі.








На правах реклами