Ми у Facebook
27.09.2017, 10:00

На Здвиження грибники бояться змій - народні прикмети й забобони

27 вересня православні християни відзначають велике церковне свято – Воздвиження. У народі цей урочистий празник називають також Здвиження, Чесний Хрест.
Навіть якщо 27 вересня припадає на неділю, церква радить у цей день дотримуватися посту, відмовитися від м’ясних, молочних страв, яєць та риби. У цей день і напередодні не відправляється таїнство вінчання.

А в народі ще й досі побутують різні вірування і прикмети, пов’язані з цим празником і зі словом «двигати». Адже на Воздвиження приходить похолодання і починається справжня осінь. Колись давно люди вірили, що земля «на Здвиження здвигається», тобто закривається, а осінь починає швидко до зими рухатися.

27 вересня - велике православне свято Воздвиження Хреста Господнього

Доказ цьому - народна мудрість: «На Здвиження земля движиться ближче до зими», «В цей день здвигається земля з літа на зиму». Господарі намагались до Чесного Хреста зібрати весь врожай на полі, в садку та городі, викопати картоплю, посадити молоді дерева.

На Здвиження, за старими народними віруваннями, не можна починати важливих справ, бо інакше все задумане піде прахом. І взагалі не слід виконувати важкої роботи, особливо пов’язаної з деревом: рубати ліс, пиляти дрова, стругати дошки. А краще відстояти ранкову службу, сходити на ярмарок і потім покропити святою водою всі кутки у хаті, щоб вигнати звідти всю нечисть.

В очікуванні холодної зими вужі та гадюки ховаються у нори. А перед тим змії востаннє влаштовують «шабаш», вигріваються на сонці, кубляться на пеньках. Тому старі люди попереджають: на Чесний Хрест не можна ходити до лісу, бо «гадина не спить». Особливо застерігали від цього дітей. А то як підеш в ліс по гриби та ягоди, то, мовляв, або змія вкусить, або впадеш у зміїну яму і залишишся там на цілу зиму «і будеш лизати там гадячий камінь». А в деяких місцевостях взагалі в цей день зачиняли двері на замок, бо часто змії, відчуваючи тепло, заповзали в хату.

Наприкінці вересня птахи вже готуються летіти у вирій. Якщо на Здвиження хтось бачив високо в небі пташиний вирій – обов’язково загадував бажання.

Яка погода на Другу Пречисту - така буде й до Покрови





На правах реклами