Ми у Facebook
28.09.2015, 10:15

Сьогодні Всесвітній день боротьби зі сказом

Сьогодні, 28 вересня Всесвітній день боротьби зі сказом.
День боротьби зі сказом проводиться з ініціативи Всесвітнього альянсу по боротьбі зі сказом і Центрів боротьби з хворобами і профілактикою хвороб за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Мета Дня – привернути увагу до проблем розповсюдження цієї хвороби, а також до її наслідків.

Скажений хом’як покусав жінок

Сказ – гостре інфекційне захворювання людини та інших ссавців, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Збудником сказу є нейротропний вірус. Зараження людини відбувається при укусі або потраплянні слини хворої на сказ тварини (собаки, кішки, великої рогатої худоби, свині, коня, лисиці, та ін.) на ушкоджену шкіру або слизову оболонку. Вірус сказу поширюється по нервових стовбурах, уражаючи нервові центри і кору великих півкуль головного мозку.

Спочатку у людини з’являється страх, нервове збудження, яке зростає при ковтанні води (водобоязнь), вдиханні, коливанні струменів повітря, під впливом яскравого світла. Згодом можуть спостерігатися дезорієнтація з повною втратою свідомості, агресивність, пітливість, рясне виділення слини, підвищення температури тіла, серцебиття та галюцинації. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – хворий може померти.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток.

У Рівненському районі жінку вкусив скажений кіт

На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу. Щороку від цього захворювання помирає 55 тисяч людей (тобто одна людина кожні 10 хвилин) і більше 1 млн. тварин.

В Україні на сьогоднішній день склалася досить критична ситуація з захворюванням на сказ. Нині тварини хворіють на сказ у 10 разів частіше, ніж 15 років тому. Щорічно в Україні реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, з яких 60% постраждалих одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом.

Вакцину проти сказу в 1881 році винайшов французький мікробіолог і хімік Луї Пастер, у 1885 році він уперше застосував вакцину на хлопчику, якого покусав скажений пес, і дитина одужала.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ