Ми у Facebook
02.10.2015, 19:45

Як святкували Всеукраїнський день бібліотек у головній бібліотеці Рівненської області

Щороку 30 вересня у нашій державі відзначається Всеукраїнський день бібліотек.
Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека (РОУНБ) розпочала cвяткування заздалегідь, організовуючи для своїх користувачів різноманітні святкові акції, майстер-класи, цікаві зустрічі та презентації. 30 вересня у бібліотеці впродовж дня проходила акція «Безкоштовний запис», і будь-хто з відвідувачів зміг оформити електронний реєстраційний документ безкоштовно. У холі, на другому поверсі, користувачів досі чекає виставка- конкурс плакатів-мотиваторів читання, на якій представлені найкращі роботи районних бібліотек області.

На четвертому поверсі Рівненської ОУНБ, у читальній залі, демонструвалася виставка оригінальних книг авторки Олени Анатоліївни МЕДВЕДЄВОЇ, котра є ініціатором, фундатором та головним редактором видавництва "Креативна книга". Їй належить ідея щодо започаткування мистецького книготворення, індивідуального виготовлення в єдиному примірнику нестандартних недрукованих книг, котрі мають ознайомити свого читача одночасно з текстом і традиціями декоративно- ужиткового мистецтва українців.

Видавництво виготовило вісімнадцять найменувань арт-книг: вишиті - "Їжачок Сто Голочок" та "Сніжинка-Даринка", бурштинова - "Сон - син соняха", різьблена на дереві - "Легенда про Рівне", випалена на дереві - "Сонячна веселка", солом'яна - "Метеликові ножиці", бісерна - "У парі з Ангелом", в'язана - "В'язана киця", мереживна (плетена гачком) - "Руки", м'яка (виготовлена з цупкої тканини) - "Кольорова тінь", гербарна - "Червона гербера", книга-батик - "Доля", вербова - "Живі парасолі", шкіряна - "Абеткове дерево", книга-будинок "Різдвяна зоря", книга-криниця "Два джерела", праска-казка "Старовинна праска", книга-млин "П'ять мішків", книга-іграшка «Зимові каруселі». Автором текстів казок є Андрій Медведєв, син Олени Анатоліївни. Ці книги не мають аналогів в Україні. Перша вишита книга "Їжачок Сто Голочок" побачила світ у листопаді 2011 року. У створенні книг допомагали рівненські майстри та художники: Олександр Каленюк, Наталія Серветник, Анна Тимошок, Наталія Дишкант, Петро Гордійчук, Роман Пузиченко, Наталія Качановська, Наталія Ящук та інші.

Для всіх, хто цікавиться мистецтвом, відділ обслуговування користувачів документами з мистецтва представив персональну виставку живопису рівненської художниці Лесі СВЕРЛЮК та її вихованців. Впродовж дня у відділах бібліотеки діяли художні виставки, виставки-інсталяції книг: · «Таємниці історії»; · «Переможці коронації слова»; · «У світі казкових героїв»; · «Овочі, фрукти – запасаємось на зиму»; · «Створюємо своїми руками»; · «Традиційне вбрання українців»; · «Джерела історичної пам’яті Рівненщини»; · «Краща книга Рівненщини: шлях у п’ять років 2010-2014»; · «Краща книга Рівненщини 2014»; · «Друковані видання РОУНБ»; · «Літературна скарбниця: ювіляри року»; · «Бібліотека: місце зустрічі змінити не можна»; · «Подорожуємо країнами-континентами»; · «Твори української народної творчості з колекції книг Андрія Кондратюка»; · «Ретровидання з фонду читальної зали».

За кафедрою відділу інформації та документів виробничої тематики читачів обслуговувала кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри культурології і музеєзнавства РДГУ Наталія КУЧИНА. Пані Наталія взяла участь у проекті «Відомі рівняни за бібліотечною кафедрою» та привітала відвідувачів і своїх друзів-бібліотекарів з професійним святом.

Втім, не лише вона одна! У "Світлиці" на 4 поверсі РОУНБ директор бібліотеки Валентина Петрівна ЯРОЩУК привітала та зробила подарунки більшості (якщо не всім) працівникам бібліотеки - й теперешнім, й колишнім. Присутніх вітали також представники облдержадміністрації, обласної ради, управління культури, друзі та партнери бібліотеки. Особливо запам'яталося, як вітали редакторку благодійного часопису для і про людей із особливими "Інва. net", відому рівненську фотоаматорку, заслуженого діяча культури України Раїсу Миколаївну ЩЕРБАН.

- Дякую за привітання, - посміхаючись, мовила Раїса Щербан. - Ваша краса, ваша мудрість, дорогі читачі, надихає мене!
Багатьом також запам'яталися щирі, сердечні промови й вітання директора Рівненської бібліотеки для молоді Марії Тарасівни ВЕРБЕЦЬ, а також директора Рівненського краєзнавчого музею Олександра БУЛИГИ. Гостями святкового заходу також стали письменники, митці, видавці, представники ЗМІ та партнери обласної бібліотеки. Цього року в бібліотеці вперше відбувалось нагородження обласною літературною премією імені Світочів, яка зазвичай відбувалось в Дермані. Лауреатом цьогоріч став письменник Богдан Йосипович Столярчук за плідну творчу і культурно-просвітницьку діяльність. Видавництво "Волинські обереги" подарувало бібліотеці «солодку книгу» - тобто, книгу у вигляді торта.



Щирі слова подяки за співпрацю та душені привітання прозвучали від представника громадської організації «Україна – моя сім'я», пастора Сергія ДЖИХАРСЬКОГО:

- Не можна бути поганою та агресивною людиною, якщо тебе виховували на книгах класиків. Не танки і не літаки допоможуть нам перемогти у війні, а передусім мудрість від Господа Бога й мудрість від великих та відомих мислителів людства у книгах!


СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Вірші про бібліотеку - скарбницю знань, духовний оберіг





На правах реклами