Ми у Facebook
03.10.2015, 12:00

У департаменті соцзахисту населення викрили ще одного хабарника

Хабарі брала не тільки Олга Підкидач, а й її перший заступник — запевняє прокуратура.
Андрій Боровик розповів, що у них достатньо доказів, щоб висунути підозру у корупції першому заступнику директора обласного департаменту соцзахисту населення Олексію Янчевському.

Ольгу Підкидач, директорку обласного департаменту соцзахисту, затримали на хабарі у 9 тис. грн. Чиновницю усунули від виконання обов’язків на період слідства та взяли її під домашній арешт, хоча прокуратура в апеляційній інстанції намагається оскаржити це і посадити пані Підкидач у СІЗО, щоби вона «не чинила тиск на свідків».

В.о. обласного прокурора Андрій Боровик сьогодні заявив, що слідчі назбирали достатньо доказів, аби притягнути до відповідальності і першого заступника Ольги Підкидач — Олексія Янчевського. Вчора прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про хабар, і готується оголосити йому про підозру. Втім, від посади пана Янчевського не усуватимуть — днями він написав заяву на звільнення, посилаючись на те, що досяг пенсійного віку.

Прокуратура встановила, що директор департаменту соцзахисту та її заступник вимагали у керівників лікувальних закладів кошти за те, щоб вони виграли тендери на оздоровлення мешканців Рівненщини. Прокуратура отримала заяву від одного із керівників таких закладів. Він заплатив понад 50 тис. грн. Загалом вже задокументували 5 випадків, коли переможці тендерів платили 5-10% від виграної суми у кишені рівненським чиновникам.

За словами пана Боровика, наразі правоохоронці збирають інформацію з усіх лікувальних закладів країни, які брали участь у тендерах, оголошених департаментом соцзахисту, щоб встановити, хто і які суми міг ще платити.

Окрім того, прокуратура встановила, що департамент відправляв на лікування за державний кошт людей, які не мали права на пільги. Йдеться про путівки на оздоровлення чорнобильців у різних санаторіях. Деякі заклади вже прислали імена людей, які приїздили до них за путівкою, але ніколи не жили на забрудненій після аварії на ЧАЕС території і не мали жодних пільг.

Поки що підстав для того, щоб оголосити підозру іншим працівникам департаменту соцзахисту, які могли бути причетними до злочину, нема, зазначив Андрій Боровик. Якщо вину директорки департаменту та її заступника визнає суд, їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

До слова, пан Боровик розповів, що деякі з вимагань хабарів були комічними. Представники лікувальних закладів розповідали, що їх запитували, чи знають, які відсотки вони повинні заплатити за виграний тендер. Ті показували пальці однієї руки, мовляв, п'ять. У відповідь керівники департаменту махали головою і додавали, що потрібно застосувати пальці ще й другої руки, передає РВ





На правах реклами