Ми у Facebook
19.10.2015, 18:15

Рецепт кулешу від рівненських "гайдамаків"

Куліш — традиційна козацька страва. Його щодня варили під час військових походів.
Після ліквідації Запорізького козацтва козаки розселилися на широкій території України та Росії. Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування кулеша.

Козацький табір «Гайдамаки» пропонує вам свій варіант приготування цієї страви!

Цей рецепт розрахований для приготування кулеша на велику кількість людей (50 — 60 чоловік) в польових умовах.

Куліш від козаків!

М’ясо свинини — 3 кг;
Сало - 1,5 кг;
Цибулина (середніх розмірів) — 1кг ;
Морквина (середніх розмірів) — 1 кг;
Помідори, гриби — 0,5 кг;
Перець солодкий (великий) — 1 шт;
Пшоно - 2,0-2,5 кг;
Сіль, перець гіркий, спеції - за смаком;
Петрушка, кріп, зелена цибуля.

Вибір казана: перш, ніж починати готувати куліш, потрібно вибрати правильний казан - щоб дно було напівкругле.


Підбір сала - теж є важливою частиною. Найкраще, як всі знають, натуральне сало. Якщо сало підібрати погане, то смак страви буде наполовину втрачено.

Спочатку в казан закинути сало. Нарізуємо його кубиками або соломкою і обсмажуємо до золотистої скоринки. Далі закидається м’ясо, воно має протушитись приблизно 20 хв. (час вказано приблизно, тому що все залежить від інтенсивності вогню).

Закидаємо моркву (все солимо та перчимо). Закидаємо цибулю, все має вижаритись, протушкуватись, від цього буде залежити колір кулешу.


Далі заливається все водою. Коли все закипить - засипається пшоно (яке заздалегідь було добре промите).

Назвіть ваші найулюбленіші страви: що найбільше люблять на заході та сході


Коли страва майже готова, засипаються сезонні продукти (гриби, помідори), тобто робиться заправка. Від заправки залежить відмінний від інших страв смак кулешу. Пробуємо пшоно на готовність і знімаємо куліш з вогню. Куліш під час приготування, постійно помішується, та на смак додається сіль і перець.

У Рівному козаки боротимуться на колоді і стрілятимуть з луків

Козаки полюбляють готувати куліш в казані на 300 л, який був розрахований на 1000 порцій, додаючи свою секретну заправку, яку ви зможете дізнатись, прийшовши на майстер-клас у козацький табір «Гайдамаки»





На правах реклами