Ми у Facebook
11.11.2015, 17:30

Українська влада не докладає зусиль для допомоги рівнянину у російській тюрмі Миколі Карпюку

Микола Карпюк

Про це заявили адвокати Миколи Карпюка та киянина — теж в'язня у Росії — Станіслава Клиха.
Нагадаємо, що обох українців звинувачують в участі у війні у Чечні і вбивстві російських солдатів.

Як повідомляє Радіо Свобода, на думку адвокатів українців, колегію присяжних засідателів можуть переконати свідчення людей, які бачили і спілкувалися з Карпюком і Клихом в Україні в той час, коли йшли бойові дії в Чечні. Крім того, за словами адвоката Іллі Новікова, свідчення можуть дати українці, які, справді, воювали на боці чеченських сепаратистів і не бачили там Карпюка і Клиха.

Адвокат рівнянина, який перебуває у російській тюрмі: “Яценюк повинен щось зробити, щоб визволити Карпюка”

"Їх катували, у тому числі щоб вибити свідчення на прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, - зазначив Ілля Новіков. - Сподіваюся, що Арсеній Петрович проявить чуйність до справи і зможе допомогти нам отримати непрямі докази невинності Карпюка і Клиха. І якщо він не обмежиться тим , що скаже, що заява про його участь у чеченській війні - це дурниця, а розповість нам докладно, де він був у ці дні, то це стане непрямим свідченням невинуватості, значущим для присяжних ".

На думку адвокатів, вони "відчувають дефіцит роботи української влади», яка не докладає зусиль для допомоги Карпюку і Клиху.

Досьє на рівнянина Миколу Карпюка, якого судять у Росії (оновлено)

"Після того як вони були затримані, російський слідчий зробив запит в Україну. У тому числі з проханням представити докази участі Карпюка і Клиха у подіях в Чечні. Досі відповіді на запит не надійшло. В української влади є можливість спростувати звинувачення на адресу Карпюка і Клиха. Ми хочемо, щоб відповідь на такий запит була зроблена ".
Рівненський в'язень у РФ Микола Карпюк розповів, як хотів убити себе іржавим цвяхом

Одним із значущих кроків з боку української влади може стати порушення кримінальної справи, аналогічної тій, яка була порушена стосовно осіб, причетних до викрадення Надії Савченко. Про велику ймовірність появи такої справи заявив Ілля Новіков.

Рівненський в'язень російської тюрми Микола Карпюк показав сліди тортур консулу України

"Українська сторона має намір порушити кримінальну справу, подібну тій, яка була порушена у справі Надії Савченко. Заступник начальника СБУ розповів мені, що відомство проводить розслідування і вже опитало кілька людей, - розповів Новіков. - Судовий процес буде не швидким, це особливість суду присяжних . Крім того, присяжні розбігаються, залишилося всього п'ять чоловік, так що цілком може бути, що цей процес пройде вхолосту і буде повторний розгляд з новим складом присяжних






На правах реклами