Ми у Facebook
25.11.2015, 19:45

На Рівненщині знайшли спосіб вирішення найболючішої проблеми переселенців

У Рівному відбувся перший форум громадських організацій переселенців Західної України. На ньому обговорили найболючіші проблеми переселенців зі сходу та Криму і шляхи їх вирішення.
Нині у Західній Україні мешкає близько 40 тисяч пересленців зі сходу та Криму. Кошти донорських міжнародних організацій на підтримку переселенських організацій зараз спрямовані на вирішення проблем Східної та Центральної України, де мешкає більша частина таких людей. Це змушує громадські організації Західної України ще активніше шукати ресурси, співпрацюючи з місцевою владою та громадою.

У Тучинській школі-інтернаті волонтери проводили майстер-класи для дітей

Як говорили на форумі, найбільш ефективно у Західній Україні допомагають переселенцям в Івано-Франківську. Майже всі звернення та ініціативи Всеукраїнського об’єднання «Українці Донбасу і Криму» підтримує місцева влада. Вона не тільки безкоштовно надала приміщення під офіс та склад для «гуманітарки», а ще й допомогла відремонтувати і вмеблювати приміщення. Тому переселенці в м.Івано-Франківську відчувають себе частиною місцевої громади, і їх організація є націонал-патріотичною.

Все, що потрібно знати переселенцю у Рівному (ІНФОГРАФІКА)


Найгірше зі співпрацею з місцевою владою у Луцьку і Мукачеві, де спілкуватись з керівництвом міста дуже важко. На жаль, спроби вирішити хоча б частково основні проблеми переселенців ( будівництво тимчасового житла, створення нових робочих місць та інш.) в цих містах не роблять, чиновники покладаються на державу, а держава з цього приводу мовчить.

На Рівненщині - понад три тисячі переселенців

- Найбільша проблема для переселенців — це відсутність житла, - розповіла ОГО Аза Голощапова. - Майже всі вони вимушені його винаймати. Лише 2% переселенців Західної України забезпечені постійним житлом: це люди похилого віку, які живуть у будинках для престарілих, та ті, яким у селах надали приватні будинки і підтримують їх сільськими громадами. Втім, на Рівненщині знайшли спосіб вирішення цієї проблеми. Зокрема, у Верхівській сільраді Острозького району, де переселенцям надали 30 змельних ділянок для будівництва житла. Більше ніде у Західній Україні поки що нема такого досвіду.

Тож незабаром у Верхові виросте селище для переселенців. Це стало можливим завдяки співпраці ВО "Україна - моя сім'я" з Верхівською сільрадою.

У Рівному презентували курси вивчення української мови для переселенців

Представники «Ресурсного Центру для вимушених переселенців» та благодійних фондів розповіли про роботу з переселенцями та плани на майбутнє. Обговорювали недосконалість закону про переселенців та пропозиції щодо його удосконалення. Учасники форуму вважають, що потрібно враховувати досвід інших країн у вирішенні проблем переселенців та інтеграції їх у місцеві громади. Адже більшість переселенців не планує повертатись в міста свого колишнього проживання.

На форумі було створено "Альянс організацій переселенців в Україні". Це об’єднання буде займатись розробкою «Програми захисту прав вимушених пересленців», пошуком ресурсів для громадських організацій, розповсюдженням та втіленням найбільш успішних проектів з вирішення проблем переселенців в усій Україні.





На правах реклами