Ми у Facebook
11.12.2015, 09:45

11 грудня - офіційний День народження віконних "ревнощів"

Фото roller-blinds.kiev.ua

Ревнощі - саме так з французької перекладається слово "жалюзі".
Цей винахід запатентували 11 грудня 1769 року. Зробив це у Лондоні Едвард Берен, але винайдені жалюзі були набагато раніше ще в Японії. Вважається, що горизонтальні жалюзі почали свою подорож з Персії до Венеції. Незабаром після цього венеціанські торговці привезли жалюзі до Франції для забезпечення особистого комфорту. У Франції їх називали «Ле Персіан».

Чи потрібен герб України в центрі Рівного?

Швидше за все, історія назви "жалюзі" сягає своїм корінням до традицій Сходу, де ревниві чоловіки ховали своїх жінок від сторонніх поглядів. Жалюзі ідеально підходили для такої мети: пропускаючи світло, вони приховували принади жінки від цікавих поглядів чоловіків, які прогулювалися по вулиці. У Європі шанувальницями жалюзі були, в першу чергу, куртизанки, які інтригували чоловіків за допомогою дощечок на мотузочках, показуючи і приховуючи своє тіло одночасно.

Що найчастіше шукали українці в інтернеті у 2015 році

В історії жалюзі, звичайно, поки не все добре відомо, але можна однозначно стверджувати, що першими були горизонтальні жалюзі, виготовлені з дерева, а прообразом їх вертикального аналога, швидше за все, були клаптеві тканинні завіси дверних прорізів, вже точно відомі в епоху Середньовіччя у всій Європі.

Українці пропонують спрямувати на Москву "Бандеру"

У 1761 році Церква Св. Пітера у Філадельфії була оснащена жалюзі. Першим, хто почав продавати жалюзі в США, був дизайнер Джон Вебстер, який представив їх покупцям у 1767 році. У 1787 жалюзі з'явилися в роботах відомого живописця Дж. Л. Лоуфрома. Після цього й інші художники починають писати картини із зображенням жалюзі. Масштабне використання жалюзі спостерігається у США: замість штор і завіс жалюзі кріпили на вікнах і перегородках RCA центру в Нью-Йорку в 1937 році.

Ворожіння на Андрія: вірити чи ні

Століття безроздільного панування дерев'яних жалюзі закінчилося у 1940-і роки приходом металу на зміну деревині, а після Другої світової війни почалося використання синтетичних матеріалів і тканин.





На правах реклами