Ми у Facebook
15.12.2015, 19:00

Як засолити сало в домашніх умовах?

Один з улюблених продуктів українців - сало. Його додають у котлети й домашню ковбасу, на ньому смажать картоплю. Сало - чудова закуска у будь-якому вигляді: копчене, солене, варене, мариноване, з перцем, з часником...
Незважаючи на велику кількість жирів, що містяться у салі, його в невеликих кількостях разом в овочам таки варто включати у свій щоденний раціон. Адже у салі міститься велика кількість жирних кислот (більше, ніж у вершковому маслі), які беруть участь в утворенні клітинних мембран і необхідні для нормальної роботи серця.

Найпопулярніше у нас солоне свиняче сало. Щоб його правильно приготувати самому, useful-food.ru пропонує дотримуватись таких рекомендацій:

- Купуючи свіже сало в магазині чи на ринку, уважно огляньте його. На ньому має бути штамп якості, а колір продукту повинен бути білим або блідо-рожевим. Так ви вбережете себе від старого сала, або зараженого паразитами.

- Чим товща шкірка у сала, тим вона вийде жорсткішою при засолюванні.

- Якщо під шкіркою в сало вільно входить сірник, отже воно свіже.

- Сало швидко вбирає запах продуктів, що лежать поруч. Аби позбутися цього запаху, його слід вимочити 2-3 години у воді з часником.

- Для засолювання використовуйте тільки крупну кухонну сіль. Йодована і дрібна не підійдуть.

- Щоб сало просолилося швидше, наріжте його шматочками або проколіть у декількох місцях.

Солити сало можна трьома способами: сухий спосіб, варене сало і засолювання в розсолі.

Сухий спосіб
Посолити сало з допомогою цього методу можна досить швидко. Єдиний недолік - нетривалий термін зберігання отриманого продукту (близько місяця).
Отже, натріть сало крупною сіллю і сумішшю приправ: чорним перцем, подрібненим часником. Можна використовувати абсолютно будь-які приправи на ваш смак. Покладіть натерте сало у пакет на 12 годин, а потім приберіть в морозилку. Продукт буде готовий до вживання через 2-3 тижні.


Сало по-українськи
Солити сало цим способом потрібно розпочати з приготування розсолу. Змішайте 1 літр води і 2/3 склянки солі. Покладіть на дно емальованого відра полотняну серветку. Зверху на неї покладіть спеції: запашний перець, лавровий лист, порізаний часник, розмарин. На спеції покладіть шматок сала. Повторіть чергування спецій з салом кілька разів. Верхній останній шматок сала накрийте серветкою, прикрийте тарілкою або кришкою і покладіть зверху тягар, на 5 днів залийте розсолом. Коли сало буде готове, покладіть його в мішечки і відправте в морозильну камеру на зберігання.


Ароматне сало
Щоб приготувати ароматне сало, спочатку приготуйте суміш приправ: мелений червоний перець (крупного помелу), куркуму, сушений кріп, 3-4 гвоздики, мелений лавровий лист, корицю, мускатний горіх.
Наріжте сало невеликими шматками, покладіть їх у каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння. Через 3 хвилини після того, як почне з'являтися піна, зніміть сало з вогню. Додайте сіль (4,5 столові ложки на 1 кг сала). Залиште його на 12 годин у прохолодному місці. Після цього обсушіть рушником і натріть часником і приправою. Покладіть в морозильник. Коли сало стане достатньо твердим, його можна буде їсти.

Джерело: ladyhealth.com.ua
Фото: easysmart.ru


СЕКРЕТИ ВІД ПАНІ ГАЛІ:
- У нашій родині сало для соління відбирають молоде, без м’ясних прошарків, товщиною півтора-два сантиметри, не більше, з тоненькою шкіркою. Ніж у шматок сала має входити легко, як у масло - це означає, що сало без грубих прожилків і буде жуватися легко.

- Сало з м’ясними прошарками (бекон, підчеревок) для соління не підходить - його краще коптити (якщо є така можливість) або використати свіжим як "піджарку".

- На мою думку, один з найсмачніших рецептів домашньої закуски - гостре сало з червоним перцем. Беремо шматочок свіжого молодого сальця (шкірка якого ще пахне спаленою соломою), добре натираємо сіллю, часником, меленим чорним і запашним перцем, а головне - гострим і солодким червоним перцем (паприкою). Кладемо цей шматочок у невелику посудину, пластиковий контейнер чи загортаємо у фольгу й витримуємо 2 дні у холодильнику. Сало - готове!





На правах реклами