Ми у Facebook
20.12.2015, 17:30

"Московський Патріархат постійно провокує міжконфесійне протистояння у Птичі", - УПЦ КП

У зв’язку із постійними провокаціями представників УПЦ Московського Патріархату у селі Птича Дубенського району, прес-служба Рівненської єпархії, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, повідомляє наступне:

У зв’язку із постійними провокаціями представників УПЦ Московського Патріархату у селі Птича Дубенського району, прес-служба Рівненської єпархії, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, повідомляє наступне

Незважаючи на звернення архієпископа Іларіона від 18 грудня 2015 року, в якому владика закликав не піддаватися на провокації агресора, та робити все для збереження миру та єдності на Рівненщині, представники УПЦ Московського Патріархату і надалі провокують міжконфесійне протистояння у селі Птича Дубенського району.

Зокрема, 19 грудня 2015 року, в день коли Православна Церква вшановує пам'ять святителя Миколая Чудотворця, представники УПЦ МП завезли нікому невідомих у селі людей у камуфляжній формі з шевронами «Правого сектору», які нібито побили прихильника «канонічної церкви». Як виявилося пізніше «побитий чоловік», виявився гастролером, і був нагримований у вигляді синців під очами. Коли громада побачила «побиту людину», і виявила цю провокацію, гастролери зникли!!!

Однак на цьому провокації не припинилися. Протягом всього дня завезене духовенство Московського Патріархату, на чолі із благочинним Дубенського благочиння протоієреєм Анатолієм Богдановим постійно провокувало громади до противостоянь, обзиваючи вірних УПЦ Київського Патріархату «розкольниками», «не канонічними», «не благодатними»… І хіба це по християнськи? А як тоді бути із словами Спасителя: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою.» (Ін. 13, 35)? Чи можливо слова Христові для представників «канонічної церкви» не варті уваги ???

Також провокацією вважаємо інформацію яка поступила нам від керівника відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів Рівненського єпархіального управління УПЦ МП протоієрея Віктора Земляного про нібито побиття прихильниками УПЦ Київського Патріархату в ніч з 19 на 20 грудня 2015 року вікон у будинках прихильників Московського Патріархату. Оскільки на даний час міліцією розслідується цей інцидент, і розшукується зловмисник, тому як мінімум не етично завчасно в чомусь когось звинувачувати. Так само не етично (поки не встановлені особи), звинувачувати прихильників УПЦ КП у випадках коли місцевому священику протоієрею Миколаю Сисонюку "похоронні вінки із чорними стрічками на подвір'я приносять", чи "жінка посипає усе довкола пір’ям щойно обпатраної курки", чи "патріотичні написи на стіні будинку появляються"… На нашу думку не важко здогадатись кому це все потрібно і з якою метою це все робиться.

Такі випадки нагадують події на Сході України, коли через різного роду провокації щодо наших воїнів, загарбники показують «потрібний сюжет» в антиукраїнських та російських ЗМІ. Так і тут у випадку з міжконфесійними протистояннями, через так звану «спілку православних журналістів» подається «потрібна картинка» в якій переслідується «каноническая церковь». Ну що тут скажеш, сценарій один, і написаний він скоріш за все в одній країні – Росії.

Тому в черговий раз звертаємося до представників УПЦ Московського Патріархату, не провокуйте міжконфесійних протистоянь на Рівненщині якими ви подаєте «потрібні картинки» для ворожих ЗМІ. Краще на ділі покажіть як ви хочете миру, про який ви так часто заявляєте. Ми й надалі відкриті до конструктивного діалогу, незважаючи на те, що Свято-Успенська громада УПЦ Київського Патріархату села Птича на сьогоднішній день складає понад 90% вірян.

Вирішення цього питання ми вбачаємо у почерговому богослужінні, до якого неодноразово закликали як ми, так і представники місцевої влади. І це мабуть, на даний час, є те правильне рішення, через яке у Птичі знову запанує міжконфесійний спокій.

Ще раз нагадуємо, що такі випадки почергових богослужінь існують в Православному світі, зокрема у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі почергово служать декілька конфесій, кожна у визначений для себе час. Також в нас на Рівненщині, у селі Бокійма Млинівського району вже довий час звершуються у храмі почергові богослужіння громади УПЦ КП та УПЦ МП, що дає змогу уникати міжконфесійних противостоянь

Пам'ятаймо слова Христові, що «всяке царство, що розділилося в собі, запустіє; і всяке місто чи дім, що розділилися у собі, не встоять.» (Мф 12, 25). Тому навчімося єднатися, щоби через нашу церковну єдність запанував мир і в Державі.

Прес-служба Рівненської єпархії





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ