Ми у Facebook
23.12.2015, 13:00

"Ранкова кава": завідувач Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Рівненської ОКЛ Валентин Піонтковський

У програмі “Ранкова кава” ведуча Ольга Данилюк поспілкувалася з завідувачем Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Рівненської ОКЛ Валентином Піонтковським. Про оновлення матеріально-технічної бази Центру, інноваційні методи, які тепер застосувують у Рівному — у нашій розмові.
Обласний центр ортопедії, травматології та вертебрології розміщений на 3 поверсі терапевтичного корпусу Рівненської обласної клінічної лікарні. Він функціонує з 9 липня 1959 року. З жовтня 2010 року на чолі ортопедо-травматологічного відділення РОКЛ, а нині Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології— кандидат медичних наук, Заслужений лікар України визнаний новатор медичної галузі України Валентин Піонтковський.


Лікар року в Рівному – Валентин Піонтковський


Трохи більше 5 років Валентин Костянтинович вправно організовує роботу колективу, що складається з 86 працівників. Крім того, активно займається науковою роботою, впроваджує передові наукові досягнення сучасної ортопедії, травматології та вертебрології, які допомагають людям повертати якість повноцінного життя.
Нещодавно у центрі, який очолює пан Валентин відбувся капітальний ремон, а самі працівники на чолі з завідувачем вперше в Західній Україні почали застосовувати артроскопію кульшового суглоба.



- Перше, що відразу помітно, коли заходиш до Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології — це капітальний ремонт. Що вдалося покращити?

- Так, у нас відбувся капітальний ремонт нашого Центру завдяки багатьом спонсорам, які допомогли нам придбати будівельні матеріали. Впевнений, що тепер вдалося зробити щось наближене до Європи і у нашій лікарні. На сьогодні у наш Центр приємно зайти, бо з 1976 року не проводили капітального ремонту. Був старий коридор, палати, операційний блок... Тепер це може побачити кожен - у нас усе відремонтовано, але навіть не це головне. Найголовніше — це інтелектуальне наповнення Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології. Оскільки третинний рівень надання медичної допомоги у нашій області сформований тут, в обласній лікарні, і фактично, коли пацієнт потрапляє до нас, то це вже остання інстанція. Ми відчуваємо відповідальність і тому повинні відповідати високому рівню. Дуже радий тому, що колеги мене розуміють, не стоять на місці, а разом зі мною вчаться. Бо я переконаний, що якщо лікар перестає вчитися, то він помирає як лікар.

Вибір "ОГО". Валентин ПІОНТКОВСЬКИЙ

- Скільки людей зараз працює у центрі, який у вас колектив?

- Всього персоналу 86 чоловік. З них - 14 лікарі, 6 з них – із вищими кваліфікаційними категоріями, 2 — кандидати медичних наук. Дуже багато медсестер та санітарок Центру зараз в декретній відпустці, але на їх місце прийшли нові.

Звичайно, основна маса роботи падає на плечі лікарів і медсестер, хоча в процесі лікування важлива робота кожного з членів колективу. Проте саме лікарі задають темп роботи. Без них ми не могли б проводити серйозні оперативні втручання і відповідно не було б стільки пацієнтів, стільки роботи.

- Знаю, що ви неодноразово стажувалися за кордоном: Німеччина, Чехія, Росія, Польща, Іспанія, Туреччина... Зовсім нещодавно ви проходили стажування у Польщі. Які інноваційні методи привезли після навчання до Рівного?

- Поляки з усіх європейців до нас найближчі ментально. Тому нам з ними легко спілкуватися і комунікація налагоджується дуже швидко. У Польщі ми буваємо часто, у нас там є дружні відносини з головним ортопедом-травматологом Кракова професором Дудкою та його сином. Ми маємо дружні відносини з професором Марчином з приваткої клініки Ortopedicum з Кракова. По деяким напрямкам вони мають більші напрацювання і тому нам є чого у них повчитися. Мова йде про ревізійне ендопротезування кульшового та колінного суглоба. Звісно, у них інше фінансування медичної галузі і операції подібні у них безкоштовні, а у нас, на жаль, платні. Також нещодавно була дуже цікава конференція по закриттю м'якотканинних дефектів після травм і це дуже актуальне питання. Ми вчилися цьому і зараз впроваджуємо сучасні методи ендопротезування кульшового та колінного суглоба, хірургію хребта у Рівному.



- Підбиваючи підсумки року, що минає, хотілося б дізнатися про плани на наступний рік та про те, що хотілося б покращити у роботі Центру: матеріально-технічному забезпеченні, інноваційним методам лікування?

- Матеріально-технічне забезпечення центру залежить від того, чи у нас будуть нові спонсори. У зв'язку з тим, що в державі війна, то фінансування практично призупинено. Якщо будуть матеріальні можливості, то кошти будемо вкладати у придбання нового обладнання. А якщо говорити про професійні плани, то ми розробляємо артроскопію кульшового суглоба. Це коли в суглоб вводиться відеокамера і проводиться операція. Артроскопія колінного суглоба в Україні розвинена. Чимало операцій проводиться у нашому Центрі і вцілому по Україні, а от артроскопія кульшового суглоба — вона досить специфічна. Для того, щоб її провести потрібні спеціальний ортопедичний стіл, який є тільки у нашому закладі, треба спеціальний рентген апарат, який є тільки у нашому закладі, потрібні спеціальні інструменти, які є тільки у нас серед усіх закладів Рівненської області. Хочу відмітити, що мої колеги вже провели перші декілька операцій по атроскопії кульшового суглоба і вони стали першими на Західній Україні. Зараз ми також розробляємо напрямок ендоскопії хребта. Тобто хочемо трохи зменшити відмоток відкритих операцій на хребті і перейти до малоінвазивних, через проколи, під місцевою анестезією.




Обласний центр ортопедії, травматології та вертебрології - справжній осередок медичних інновацій, впровадження та використання яких у щоденній практиці допомагає пацієнтам повноцінно рухатись, жити і радіти життю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ