Ми у Facebook
25.12.2015, 12:20

Якість газу на Рівненщині підтвердив лабораторний аналіз

Згідно із лабораторним висновком, в Рівненський області теплотворна здатність газу на 6% перевищує державний стандарт. Відповідають затвердженим нормам і інші фізико-хімічні параметри голубого палива. Газ для перевірки був відібраний з газорозподільчої мережі ПАТ «Рівнегаз» у присутності журналістів.
Днями журналісти телеканалу «Рівне 1» виїхали на відбір і подальший аналіз взятих проб газу. Для відбору вибрали один з газорозподільчих пунктів «Рівнегазу», з якого газ надходить до найбільш густонаселеного району Рівного – мікрорайону "Північний". Проби були перевірені в лабораторії, яка акредитована працівниками державного підприємства «Рівнедержстандартметрологія». Проведений аналіз підтвердив, що природний газ, який подається споживачам Рівненщини, відповідає ГОСТу 5542-87.

Рівненські вкладники банку «Фінанси та кредит» можуть забрати свої кошти

Основний показник якості природного газу – теплота згорання (калорійність). Чим вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити. Чинними стандартами встановлено, що теплота згорання повинна бути не нижчою за 7600 ккал/куб. м. За допомогою хроматографа «Кристал 2000 М» в лабораторії зафіксували, що теплота згорання доставлених проб становить 8 086 ккал/куб.м.

«Це на 6% вище від обов'язкової норми», - сказав інженер-лаборант хіміко-аналітичної лабораторії Максим Бережнюк.

Як рівнянам зламують аккаунти в соцмережах

Фахівці «Рівнегазу» відзначають, що проводити будь-які дії, пов’язані зі зміною складу газу, технічно неможливо, тому що система є герметичною і втручання в її роботу вибухонебезпечне. Розбавити газ повітрям, як помилково вважають деякі споживачі, неможливо, бо це може призвести до вибуху.

«А розвести газ азотом чи іншими негорючими газами технологічно дуже складно і для таких маніпуляцій, враховуючи те, що Рівненщина споживає за добу до 2 мільйонів м куб. газу, потрібно було б збудувати цілу компресорну станцію. Також додам, що всі споживачі Рівненщини отримують по якості один і той же газ із газопроводу Кам’янка-Бузька-Рівне. Тобто, якби газ був неякісним, то це б відчули усі споживачі, а не одиниці, - сказав перший заступник голови правління «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Чи варто пити каву на ніч?

Нарікання споживачів на нібито неякісний газ найчастіше пов’язані із технічним станом самих котлів, колонок та інших газових приладів. Наприклад, мало хто звертає увагу на те, що термін експлуатації котлів в середньому становить 8-10 років. Після цього їх потрібно або міняти, або проводити капітальний ремонт. Те ж саме і з іншими приладами, адже з часом якість роботи будь-якої техніки погіршується. Кожен може сам порахувати, скільки його газові прилади використовують газу. В паспортах на ці прилади вказується погодинна витрата газу. Приміром, одна конфорка газової плити використовує за годину приблизно 0,2 куб. м газу. Газова колонка за годину використовує в середньому 2,5 куб. м. газу. Якщо показники використання газу вищі за ці норми, то це свідчить про несправність газового обладнання

Фахівець із зв'язків з громадськістю та пресою ВІкторія Левчук.





На правах реклами